Ангелкова: Заведенията на закрито ще отворят от 1 юни

23 са вече плажовете, които ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги по Черноморието

Снимка: Economic.bg/Архив
09:34 26.05.2020
Заведенията на закрито ще заработят от 1 юни, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ тази сутрин.

23 са вече плажовете, които ще предлагат това лято по Черноморието безплатно чадърите и шезлонгите, каза още тя. По-рано вчера Министерството на туризма обяви нулеви цени за плажни принадлежности на 17 плажа. 

От думите на Ангелкова вчера стана ясно, че плажните принадлежности на всички плажове в Слънчев бряг ще са по 4 лв., в Златни пясъци по 2 лв., в Албена по 1 лв., а на всички плажове в Равда цената на чадърите и шезлонгите ще е 2 лв. В Балчик има плаж на цена от 1.50 лв. А в Созопол цените на чадърите и шезлонгите ще са между 3.50 и 4 лв.

Предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени с посочени цени, обясни още тя. Ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

"В момента е трудно да кажем как ще протече летният сезон. Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили - възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина", каза тя.

"Прави ми неприятно впечатление, че един и същ концесионер - на къмпинг "Градина" - част 2 и на "Перла" е предложил 8 лв. за плажните принадлежности", коментира още министърът.

По думите ѝ това се дължи на стари договори от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер.

"Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество", изтъкна Ангелкова.

Тя подчерта, че държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като секторът е изцяло частен.

Министърът посочи още, че текат разговори и се надява от 15 юни да бъдат  подновени полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, а също и към планините.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заведения | плажове | Николина Ангелкова | безплатни чадъри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини