АПИ: Пътните такси, които се събират са законни

От Агенцията подчертават, че оспорването на тарифите от страна на прокуратурата няма да спре събирането им

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
16:58 29.11.2019

Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), приета през 2008 г., е валидна и всички такси са напълно законни и следва да бъдат заплащани от ползвателите на републиканската пътна мрежа.

Това съобщиха от АПИ, след като днес стана ясно, че прокуратурата иска от Върховния административен съд (ВАС) да се отмени новата Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Оспорването на подзаконовия нормативен акт не спира неговото действие“, уточняват от пътната агенция.

„В момента се провежда обществено обсъждане на проекта на Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа“, казаха още от АПИ. По думите им тя ще замени действащата от 2008 г. Тарифа.

По-рано през деня от АПИ отказаха коментар за Economic.bg по темата, заявявайки, че не знаят за подобни действия от страна на прокуратурата.

Агенцията събира най-различни такси - от такива за транзитно преминаване, през разрешение за поставяне на билбордове, както и такива за откриване на крайпътни бензиностанции. В момента цената на годишната електронна винетка за автомобили е 97 лева, а на месечната – 30 лева. За ТИР-ове и автобуси цената на месечната винетка е от 80 до 174 лв., в зависимост от екологичния компонент.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | АПИ | прокуратура | такси | тарифи | винетки | ВАС | Върховен административен съд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини