Атаките срещу Windows 7 са скочили със 125% за месец

След като Microsoft прекрати софтуерните поддръжки на операционната система

Снимка: Unsplash
Microsoft прекрати софтуерните поддръжки на Windows 7 на 14 януари 2020 г. и това даде криле на хакерите по света. Атаките към операционната система са скочили със 125% за месец, сочи докладът Webroot Threat Report 2020 на OpenText. 

Изследователите са анализирали над 37 милиарда URL адреса, 842 милиона домейна, 4 милиарда IP адреса, 31 милиона активни мобилни приложения и 36 милиарда записи за поведение на файлове. Докладът отразява  както гъвкавостта и иновациите на киберпрестъпниците, така и ангажираността към вече утвърдени методи за заобикаляне на защитите. 

Що се отнася конкретно до Windows 7, важно е да се отбележи, че мащабът на проблемите с операционната система зависи от това колко потребители я ползват. През 2019 г. 82% от потребителските компютри са работили с Windows 10, срещу само 10% с Windows 7. При бизнес компютрите ситуацията е: 63% са на Windows 10 и над 25% на Windows 7. 

Очаква се делът на Windows 7 да намалее още, след като Microsoft вече не поддържа операционната система. През януари анализаторските компании IDC и Gartner съобщиха за необичаен ръст на пазара на персонални компютри през 2019 г., като обърнаха внимание именно на назрялата нужда на компаниите по света да модернизират оборудването си. 

Любопитно е да се проследи честота на инфекции, която варира според географските региони. Почти една четвърт (23%) от устройствата в Близкия изток са се сблъсквали с проблеми и вируси през 2019 г. На картата по-долу може да се види къде процентите са най-високи и къде най-ниски. 

Именно на местата с по-високи проценти на софтуерни зарази има повече устройства, базирани на Windows 7. В Южна Америка например над 22% от персоналните компютри са на тази операционна система, в Африка процентът е 31.5%, в Азия – 33.4%, а в Близкия Изток – 35.2%. Източник: Webroot.comАко сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | поддръжка | защита | хакерски атаки | вируси | Windows 7

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини