Аврамова: Има вероятност и в Софийска област да се въведе воден режим

На воден режим са и малки населени места в три области в страната, обясни регионалният министър

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:24 03.01.2020

Вероятност за въвеждане на воден режим има и в Софийска област. Към момента такъв е въведен в някои малки населени места в областите Ловеч, Габрово и Сливен. Тяхното водоснабдяване не е от язовирите, а чрез помпи и други алтернативни източници. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на брифинг на ресорното министерство.

„Хората трябва да знаят, че е по-добре режим да бъде въведен по-рано, отколкото когато вече стане късно“, каза още Аврамова. В същото време обаче тя увери, че воден апокалипсис в България не се задава.

Министърът изнесе актуална информация за някои от язовирите в страната. „Язовир „Тича“, който захранва Шумен и Търговище е с воден обем, който може да стигне за 30 месеца, но само ако се използва за питейно-битови нужди. Язовир „Камчия“, захранващ Варна и Бургас, е с воден обем, който може да стигне за 10 месеца, ако се използва за питейно-битови нужди“, каза Аврамова. От данните, които тя изнесе, стана ясно още, че язовир „Асенец“, който захранва с вода Сливен, е с обем, който може да стигне за 4 месеца и половина, ако се използва за питейно-битови нужди.

„Язовир „Бебреш“, захранващ Ботевград, има вода за 30 месеца, ако се използва само за питейно-битови нужди. Има вероятност и в София-област да се въведе режим на водоползване“, допусна Аврамова. Тя увери, че дебитите във всички язовири на територията на страната се следят и в случай, че се прецени, че има опасност от пресъхване, ще се вземат „съответните мерки“.

По време на пресконференцията, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), ресорният министър повдигна темата и за увеличението на цената на водата. Тя отбеляза, че нейното покачване цели подпомагане на мрежата на ВиК-та в страната. „Дружествата изпитват огромни затруднения да събират вземанията си. В момента има 80 млн. лв. задължения на битовия сектор. Сами си представете колко полезни могат да бъдат тези пари, ако успеят да се вземат?“, попита реторично Аврамова.

В пресконференцията участие взе и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него целенасочено се манипулира общественото мнение с бедствената ситуация във водния сектор. Нанков е категоричен, че воден апокалипсис не се очертава. По думите му до края на месец април новият закон за ВиК ще бъден подложен на обществен дебат.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: воден режим | Николай Нанков | МРРБ | Софийска област | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини