Аврамова: Проблемът с винетките е заради липса на комуникация

151 км. около София ще са без винетка, а разходите за тяхната поддръжка ще са около 8 млн. лв. годишно, заяви Георги Терзийски

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:18 20.02.2020

Упрекът към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от страна на министър-председателя Бойко Борисов е заради липсата на комуникация между АПИ и районите в София. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Петя Аврамова коментира скандала с винетките, който се разрази вчера.

„Още миналата година хората от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки. Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, трябва да поддържат тези пътища. Варна, Шумен, Белица, Челопеч и още няколко общини го направиха. Това, че сега пуснахме камерите да следят, леко притесни хората. Преговорите със София все още продължават“, каза Аврамова.

Междувременно председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски в ефира на bTV обяви, че едва вчера официално Столична община е внесла искане за отмяна на винетните такси на тези пътища. От думите му стана ясно, че общината, която се управлява от Йорданка Фандъкова, доста се е забавила с този иск, защото много други общини са го направили доста по-рано.

На въпрос дали по този начин републиканските пътища, които свързват столицата с Банкя, Панчарево и Железница вече ще се поддържат от районната община, а не от пътната агенция, Терзийски беше категоричен: „Не! АПИ ще продължи да поддържа тези пътища, защото те няма да излязат от обхвата на републиканската пътна мрежа. Но парите, с които ще се извършват тези ремонти ще трябва да бъдат осигурени от Столична община“.

Той обясни, че всички пътища около София, които общината предлага да бъдат освободени от винетна такса, са с дължина 151 км. "Поддържането им за последните 5 години струва над 40 млн. лв., или около 8 млн. лв. годишно", обясни Георги Терзийски.

Той и министър Аврамова за пореден път успокоиха хората, че няма да има глобени водачи, които са преминали по пътните участъци заради които се разрази скандалът. „Категорично заявявам, че няма глобени шофьори по тези пътни участъци. Пътните камери имат няколко режима на работа и по тези участъци, за които се водят преговори, няма нито един генериран фиш за глоби“, обяви Терзийски.

„Искам да успокоя всички граждани: не се подвеждайте по наличието на камери. Това не значи задължително, че ще бъдете глобени. В рамките на населените места, между табелите за начало и край, не се дължи винетна и тол такса”, категорична бе Аврамова. И допълни, че някои камери са поддържащи и следят само трафика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: камери | глоби | винетки | тол такси | Петя Аврамова