БАБХ иска по-малко мазнини в месните продукти

Агенцията въвежда нови стандарти

Снимка: Pixabay
12:29 18.01.2020
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) въвежда нов стандарт за месните продукти, според който кюфтета, кебапчета и карначета трябва да съдържат по-малко мазнини и повече вода, предава Nova телевизия. Целта е да се постигне по-високо и здравословно качество на храната, но не за сметка на вкуса. 

„Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти – при тези продукти не се влага вода – това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация“, коментира главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ Райна Иванова.

Според експертите промяната в съотношението между мазнините и водата няма да се отрази на вкусовите качества. „Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина“, обяснява Иванова.

Освен това новите стандарти не са задължителни и всеки производител е в правото се съобрази в определена степен с тях. 




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: месо | месни продукти | БАБХ | стандарт | изисквания | съдържание | Агенция за безопасност на храните

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини