България е 5-та в ЕС по най-голяма инфлация

Януари е четвъртият пореден месец, в който средните цени в България нарастват с ускоряващ се темп

14:11 21.02.2020

Годишната инфлация в България, изчислена според хармонизираните за ЕС методология и дефиниции, се е ускорила до 3.4% през януари, показват данните на Евростат. Така страната ни се нарежда на пета позиция по отношение на поскъпването на цените на дребно спрямо съответния месец на предходната година.

Източник: Евростат

Данните показват, че януари е четвъртият пореден месец, в който средните цени в България нарастват с ускоряващ се темп. Припомняме, че по-рано този месец Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за Индекса на потребителските цени, който мери инфлацията според различна методология, който нараства с 4.2% на годишна база.

Като цяло годишната инфлация в Европейския съюз е 1.7% през януари 2020 г. и 1.6% през декември. Годишният темп в еврозоната е 1.4% през януари 2020 г. и 1.3% през декември.

Най-ниските годишни нива са регистрирани в Италия (0.4%), Кипър (0.7%), Дания и Португалия (0.8%). Най-най-високите проценти са регистрирани в Унгария (4.7%), Румъния (3.9%), Чехия и Полша (и двете 3.8%).

В сравнение с декември месечната инфлация спадна в пет държави членки, остава стабилна в пет и се повишава в осемнадесет.

През януари най-големият принос към годишния темп на инфлация в еврозоната е от услугите, следвани от храни, алкохол и тютюн, енергия и промишлени стоки.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | еврозона | ЕС | инфлация | евростат

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини