България е трета в ЕС по най-силен ръст на строителството през септември

Само Румъния и Унгария отчитат по-голямо увеличение

Снимка: Economic.bg/Архив
14:29 19.11.2019
България е на трето място в Европейския съюз по най-голям ръст на строителството през септември спрямо година по-рано, става ясно от последните данни на Евростат. Годишното увеличаване на продукция у нас достига 6.9%.

Най-голям ръст в строителството е отчетено в Румъния - с 28.8% спрямо година по-рано. Веднага след това е Унгария с увеличение от 17.8% през септември.

В същото време в държави като Испания, Словения и Франция се отчитат най-големите спадове на строителната продукция през септември на годишна база. Там намаленията са съответно с 10, 8.1 и 2.6%.

На месечна база  Словакия е държавата, в която Евростат отчита най-силен ръст на строителната продукция - 6.3%, а в Швеция е отчетен най-силен спад от 4.9% спрямо месец август.

Инфраструктурното строителство в ЕС през месец септември отбелязва ръст от 1.8% спрямо месец по-рано, а на годишна база увеличението е от 2.4%. В същото време сградното строителство намалява през септември спрямо август, а в сравнение със септември 2018 г. остава без промяна. Като цяло строителната продукция през септември в ЕС  нараства с 0.3% спрямо август и също с 0.3% спрямо септември 2018 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | строителство | ръст | евростат

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини