Петкова: България губи по 110 млн. долара годишно заради „Турски поток“

Петкова заяви, че проблем за България са съседните ни страни, които не са членки на ЕС и няма да подпишат "Зелената сделка"

12:07 22.02.2020

България губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната ни към Турция от началото на тази година. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по БНТ.

По думите ѝ 17 млрд. куб. метра газ годишно България транзитираше през своята територия като 14 млрд. от тях бяха за Турция. „От 1 януари на практика този транзит за Турция го няма, съответно няма ги и приходите. Те са приблизително 110 млн. долара на година. За българската икономика това е доста сериозна сума“, коментира още Теменужка Петкова. Според нея единственият вариант за компенсация е изграждането на „Балкански поток“ - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

 „Зелената сделка“ на практика материализира амбицията на ЕС да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Те са сериозен проблем, предизвикателство, пред което е изправен светът“, заяви тя.

„Трябва да направим прочит и анализ какво означава „зелената сделка“ и какви биха били резултатите от нея“, каза Петкова и добави, че тя има своята цена.

По думите ѝ проблем за България е, че съседните ни страни, които не са членки на ЕС, няма да подпишат този пакт и да се съобразяват с него. „Всички тези държави ще продължат да произвеждат електрическа енергия от въглища, ще продължат да използват природния газ като суровина, няма да купуват емисии. В същото време този мръсен въздух от въглищните централи ще влиза в България и възниква въпросът какъв би бил крайният ефект за нас“, каза тя.

Ние смятаме, че трябва този въпрос да се дискутира в ЕС и да се помисли как в такава ситуация да бъдат предприети мерки и те да се съобразяват с тези изисквания.

„Анализът на „Зелената сделка“ показва, че до 2030 г. 12 хил. MW базови мощности трябва да излязат от експлоатация в нашия регион и да бъдат заменени с други базови мощности“, заяви тя.

Въглищните централи в България ще бъдат използвани до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., категорично заяви Петкова.

Тя обясни, че природният газ се разглежда също като суровина на прехода. „Всички горива, които са изкопаеми ЕС смята, че трябва постепенно да отпадат от енергийния микс на държавите членки, така че преминаването на природен газ също трябва да се разглежда като временна мярка“, каза министърът.

  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Теменужка Петкова | зелена сделка | турски поток балакнски поток