ЕЦБ: България има много работа за вършене преди да се надява на еврозоната

Европейската централна банка посочва, че страната ни трябва да укрепи институциите си и да поправят икономическите дисбаланси

Фабио Панета, член на Борда на директорите на Европейската централна банка
Фабио Панета, член на Борда на директорите на Европейската централна банка
Снимка: Фабио Панета/Twitter
10:38 14.07.2020

България и Хърватия все още имат да свършат много работа, за да „поправят“ икономиките си и да подобрят работата на институциите преди да се присъединят към еврозоната. Това заяви членът на Борда на Европейската централна банка Фабио Панета, цитиран от Reuters.

Реформите, предприети от двете държави, няма да могат да поправят всички дисбаланси и уязвими места, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, каза Панета.

Двете държави бяха приети във валутно-обменния механизъм ERM-2 в петък. Присъединяването към „чакалнята“ обаче е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се стигне до окончателното приемане на еврото. Експертите посочват, че присъединяването към ERM-2 е чисто политическо решение, а влизането в еврозоната – основно изпълнение на технически параметри – инфлация, публични финанси и стабилен валутен курс.

Минималният задължителен срок за стоене в „чакалнята“ е две години. Има условие обаче фиксираните граници на флуктоации на местната валута да не се преминават в продължение на две години, както и да се изпълняват Маастрихтските критерии, което задържа някои от държавите, кандидатствали за еврозоната да стоят в ERM-2 повече от десетилетие.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | еврозона | Европейска централна банка | Фабио Панета