България изостава от Румъния, Полша и Унгария по ръст на БВП

Страната ни отчете икономически растеж от 3.5%, докато северната ни съседка може да се похвали с 4.2%

Снимка: Pixabay

България продължава да изостава по растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от държавите в нашия регион. През четвъртото тримесечие Националния статистически институт (НСИ) отчете ръст на икономиката от 3.5% на годишна база, с което страната се нарежда на пето място в целия Европейски съюз по-най висок темп. Но въпреки това експресните данни показват, че все още изоставаме от държави като Унгария (4.6%), Румъния (4.2%), Литва (3.7%) и Полша (3.6%).

С изключение на последната, останалите три имат както по-голям номинален БВП, така и по-голям продукт на глава от населението. Тоест, за да ги догонваме по стандарт на живот и покупателна способност.

Средното увеличение на БВП на ЕС през четвъртото тримесечие е 1.2%. От данните се вижда, че с всеки следващ период растежът на икономиката на 27-те (Евростат е извадил Великобритания от сметките) се забавя. За сравнение, през първото тримесечие на 2019 г. той беше 1.6%, след което започна да намалява с 0.1-0.2 пр. пункта на всяко следващо тримесечие.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономически растеж | българска икономика | европейска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини