България е договорила лимита от възможните заеми от мегафонда на ЕС

Те все пак не са толкова голяма част от общата сума за страната заради състоянието на икономиката ѝ

14:19 22.07.2020

България получава достъп до 4.6 млрд. евро дългосрочни заеми от спасителния фонд на ЕС, стана ясно вчера. Тази сума всъщност е приблизително равна на тавана, който страната ни може да получи от инструмента, според правилата на Европейския съюз. В тях е заложено, че според заемите не може да надвишават 6.8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на всяка държава. Това заяви в интервю за bTV Ивайло Калфин, бивш евродепутат и социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

Припомняме, че заемите за България от фонда „ЕС от ново поколение" са с 1.5 млрд. евро повече от предварителните разчети на Европейската комисия. Тази сума е за сметка на безвъзмездните средства (т.нар. грантове). Все пак грантовете продължават да са повече, а заемите са 37% от общата сума - по-малко в сравнение със средното за ЕС ниво. Това обаче се дължи на слабата икономика и ниския размер БВП. 

Според Калфин все пак е хубаво, че има бюджет и бе постигната сделка, но най-важното е как ще бъдат похарчени парите, които България може да получи в следващите няколко години.

„Ние сме нетен получател – получаваме три пъти повече средства, отколкото внасяме в бюджета на ЕС“, заяви Калфин и припомни, че въпреки това продължаваме да сме с най-лоша икономика в ЕС.

Той смята, че ако сега България пропусне тази възможност и не изхарчи тези пари целесъобразно, друг такъв шанс няма да има.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: спасителен план | европари | евросредства | Ивайло Калфин | среща на евролидерите