Бизнесът с краткосрочни наеми иска изтегляне на поправката за Airbnb

Компания, която работи с платформата за недвижими имоти смята, че бг администрацията няма капацитета за подобна регулация

Част от българския бизнес, който се занимава с отдаване на апартаменти под наем чрез онлайн платформи като Airbnb, иска внесената поправка в Закона за туризма да бъде изтеглена и преразгледана. Това стана ясно от думите на Борис Павлов, изпълнителен директор на компанията Flat Manager, която се занимава с краткосрочно отдаване на апартаменти под наем. Той беше подкрепен от цялата Асоциация на стартъпите в България (BESCO).

По думите на Павлов внесеното предложение, което задължава всички стаи и апартаменти, които се отдават под наем чрез Airbnb и Booking да бъдат категоризирани, е неизпълнимо.

„Процедурата по категоризация е изключително тромава. А самите общини и в частност комисиите, които издават тези категоризации, нямат административния капацитет да регистрират хиляди имоти в рамките на три месеца“, каза Павлов по време на пресконференция, организирана от (BESCO).

Според внесените поправки от депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) собствениците на отдавани имоти чрез въпросните онлайн платформи имат срок от три месеца да се категоризират след влизането в сила на закона.

„Не сме против регламентирането на този бизнес. Данъци трябва да се плащат, а и те се плащат в момента. Искам да подчертая, че в момента се плаща данък печалба на база оборота на апартаментите, които се отдават чрез онлайн платформите“, каза още Павлов. По думите му никъде по света няма дефиниция на това дали Airbnb всъщност е туристическа услуга, за да се плаща туристически данък.

Чрез въвеждането на задължителната категоризация на всички стаи и апартаменти, които се отдават чрез онлайн платформата, се задължават собствениците на имотите да плащат туристически данък.

Добромир Иванов, изпълнителният директор на BESCO и изпълнителния директор на Flat Manager са на мнение, че внесените поправки между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, не са съгласувани с никого и се правят „много набързо“. Според тях най-оптималното решение е да се сформира работна група, заедно с Министерство на туризма и всички заинтересовани страни и да се обсъдят всички възможни начини за регламентирането на този бизнес.

Едно от предложенията на стартъп асоциацията и Flat Manager е да се свържат онлайн платформите за отдаване под наем към системата на НАП.

Общо 10 000 са апартаментите в България, които са включени в платформата Airbnb. От тях близо 2775 са на територията на София, а средния месечен приход от един апартамент е 465 евро, стана ясно по време на пресконференцията. От Българската стартъп асоциация на база на тези цифри изчисляват, че средният оборот от този тип отдаване под наем в България възлиза на 7 млн. лв. годишно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | регулации | Airbnb | Закон за туризма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини