Българската индустрия вече работи на загуба заради рекордните цени на тока

Промишлените предприятия вече два месеца работят на загуба и се готвят на протест заради бездействието на държавата

08:10 10.02.2020

От началото на годната средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 52 евро за мегаватчас. За сравнение, в Германия е била 32 евро, а във Франция – 35 евро. А този уикенд разликата достигна фрапиращи нива – 2 евро в Германия, 14 евро във Франция и 63 евро в България при сегмент „ден напред“.

„Имаше случаи, при които купувахме на 130 евро. И това не са единични случаи, на такива пикове. Умишлено или не, тази несигурност и непрогнозируемост убива индустрията в страната. Независимо дали са малки и семейни фирми, или големи промишлени предприятия, всички са негативно засегнати“, коментира пред Nova Славин Янакиев, изпълнителен директор на старозагорското индустриално предприятие „Прогрес“.

Той обясни, че при цена на тока над 40 евро за мегаватчас предприятието вече работи на загуба. „Вече втори месец работим на загуба, защото цената е над 52 евро.  А сме длъжни да купуваме, защото производственият ни процес е постоянен. Хората напускат българските фирми, искат възнаграждения като в Западна Европа, а ние се опитваме да им ги даваме. Но цената е два пъти по-висока у нас, отколкото е в Германия, а понякога, както този уикенд - 40 пъти по-висока“, каза Янакиев.

Според него движението на цените на българската енергийна борса  не подлежат на здрава логика, поради което той не изключва да има протести срещу бездействието на държавата. Вместо да работим, ще трябва да изкарваме хората, за да се даде гласност на проблема, за да може този пазар да стъпи на здрава логика и да работим спокойно, да знаем каква ще е цената на тока и да е съизмерима със съседните страни и на Западна Европа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена на тока | Прогрес | рекордни цени на тока

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини