Bank of England понижи прогнозата за растежа на Кралството

Централната банка остави основната лихва без промяна

Снимка: Serge Kosolovskiy

Британската централна банка (Bank of England) запази основния лихвен процент без промяна на ниво 0.75%, като комисията за определяне на лихвите гласува със 7 гласа "за" запазване на сегашното ниво и 2 „срещу”.

Централната банка поддържаше позицията, която изложи след предишната си среща, коментирайки в придружаващото си изявление: „Ако глобалният растеж не се стабилизира или несигурността около Brexit не намалее, може да се наложи промяна на паричната политика, за да се гарантира възстановяването на Великобритания.“

Банката намалява прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2019 г. до 0.1%, като очакванията им месец по-рано бяха за 0.2%. Причината е отслабването на икономическите условия.

„Потреблението на домакинствата продължава непрекъснато да расте, но бизнес инвестициите и поръчките за износ остават слаби. Финансовите пазари остават чувствителни към промените във вътрешната политика“, казват от банката.

Комитетът за парична политика на Банката също така реши единодушно да остави без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда. Двама от членовете на Управителния съвет, Джонатан Хаскел и Майкъл Сондърс, гласуваха за намаляване на основната лихва до 0.5%, както беше и през ноември.

По отношение на търговската война между САЩ и Китай британската централна банка заяви, че „частичната деескалация на търговската война между двете страни дава някаква допълнителна подкрепа на перспективите, въпреки че търговското напрежение остава повишено“.

Управителят на британската централна банка Марк Карни ще се оттегли в края на януари след повече от седем години начело на финансовата институция, като премиерът Борис Джонсън все още трябва да избере кой да заеме мястото му.

През последните три години централната банка се бори с несигурността по отношение на Brexit и опасенията, че Великобритания може да напускане ЕС без сделка, които се засилиха тази седмица.

Победата на Консервативната партия на изборите гарантира, че Великобритания ще напусне блока преди крайния срок - 31 януари, а Джонсън обеща да блокира всяко удължаване на преходния период.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | прогноза | Bank of England | Англия | Британската централна банка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини