Банки и застрахователи се присъединиха към „зеления план“ на ЕС

Те поставят борбата срещу изменението на климата в центъра на икономическата политика на Европа

18:20 05.05.2020

Повече от 50 изпълнителни директори от банковия и застрахователния сектор се присъединиха към „зеления съюз за възстановяване“ в Европейския парламент.

Алиансът бе създаден миналия месец по инициатива на Паскал Канфен, френски евродепутат, който председателства комисията на Европейския парламент по околна среда и обществено здраве. Тя включва 12 министри по околната среда, 79 евродепутати, 37 изпълнителни директори и бизнес асоциации, както и екологични групи, синдикати и мозъчни тръстове.

Това са компании като BNP Paribas, AXA, Allianz, Santander иAllianz, BBVA, Groupama Asset Management, Nordea Life & Pension, PensionDanmakr и Santander.

„Всички тези играчи, включително двете най-големи европейски застрахователни компании, три от най-големите испански и френски банки и европейски инвестиционни фондове от 10 европейски държави, признават важността на привеждането на икономическото възстановяване след коронавирусната криза с екологичния преход, за да спаси нашата икономика и да се трансформира“, се казва в изявление на съюза.

Подписалите алианса твърдят, че са ангажирани да подкрепят след пандемичните „планове за трансформация на стимули“, които поставят борбата срещу изменението на климата и загубата на биологично разнообразие в центъра на икономическата политика на Европа.

„Днес е още по-важно да се работи с участниците във финансовия сектор, тъй като преходът към неутралитета на климата предполага големи инвестиции“, заяви Канфин. „Не можем да ограничим глобалното затопляне далеч под 2 градуса без банки и мениджъри на активи да приведат портфейлите си с тази цел“, каза той.

Жан-Лоран Бонафе, изпълнителен директор на BNP Paribas, ръководи коалиция от 92 френски бизнес лидери, настояващи за „зелено“ възстановяване от кризата. В съвместно писмо коалицията призовава да се съсредоточат усилията за възстановяване в няколко сектора.

„За разлика от кризата през 2008 г., сега инвеститорите и банките имат хоризонт да реинвестират в икономиката, в съответствие с въглеродния неутралитет до 2050 г .: „Зелената сделка“, каза още той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | ЕС | банки | застрахователи | климат | коронавирус | зелен план

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини