Банките в България призовават: Не бъдете мулета

Според статистика на Европол в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за пране на пари

Снимка: Pixabay
14:17 04.12.2019

Асоциацията на банките в България (АББ) е започнала нова информационна кампания #НеБъдиМуле, която цели да привлече общественото внимание към този вид измама. Инициативата е част от по-мащабна кампания на европейско равнище.

Финансово „муле“ е човек, който прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона. Като пример се дава случай, когато някой поради някаква причина иска от приятел или познат да преведе пари на някого от собствената си банкова сметка, а искащият услугата предлага да му ги възстанови в брой. При такива операции най-вероятно се извършва пране на пари.


Според статистика на Европол в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за усвояване на незаконно трансферирани финансови средства, придобити от киберпрестъпления. Често крайната цел е да се финансират други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на „финансови мулета“ се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пране на пари | Асоциация на банките в България | финансови мулета

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини