Барние: Графикът на Джонсън за сделка за Brexit е нереалистичен

Изказването може да повлияе на някои гласоподаватели утре

Снимка: БТА
19:48 11.12.2019
Крайният срок за подписване на търговско споразумение за Brexit, поставен от британския премиер Борис Джонсън, е „нереалистичен“ и не може да бъде спазен. Това става ясно от думите на главния преговарящ по сделката от името на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние. Те бяха разкрити в изтекъл запис на личен разговор между него и евродепутати, цитиран от Independent. 

„Във връзка с това споразумение, ние не можем да постигнем всичко за 11 месеца. Ще направим каквото можем, но няма да успеем да свършим всичко“, отбелязва Барние по време на среща в Брюксел отпреди няколко дни.

Това разгневи критиците на Джонсън, които го обвиниха, че явно „лъже гласоподавателите“. Очаква се разкритията да разколебаят някои от гражданите, които биха подкрепили Консервативната партия на утрешните парламентарни избори. 

Междувременно от думите на Барние става ясно, че в рамките на 11 месеца може да се подпише „минимумът“, който да уреди взаимоотношенията между Брюксел и Лондон след Brexit. Той добавя, че без допълнително удължаване на транзитния период с поне година или две, има все още шанс страната да напусне без сделка.

„Ако няма удължаване, ние ще имаме все пак няколко месеца да постигнем това, което може да се опише като минималното възможно за икономиката и безопасността или да се подготвим за Brexit без сделка“, коментира Барние. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Мишел Барние | сделка | Борис Джонсън | Brexit | срок