Биковете отново върлуваха из европейските борси

Индустриалният Dow Jones записа нов исторически максимум

Снимка: Pixabay
Индустриалният Dow Jones записа нов исторически максимум вчера макар и с лек ръст, подкрепен от силни икономически данни, добри финансови отчети и позитивно развитие на отношенията между САЩ и Китай. Индексът на 30-те сини чипа се покачи с 30 пункта до 27492 пункта, записвайки трети ден на ръстове. 

Технологичният NASDAQ прибави малко под пункт и половина до 8434, като експанзията беше ограничена от срива с 1.6 на сто в акциите на Netflix. На червено изостана S&P 500 до 3074 пункта, потопен от слабото представяне на секторите на недвижимите имоти и комуналните услуги. Акциите на Boeing натрупаха два процента, след като изпълнителният директор обяви, че може да бъдат орязани бонусите заради кризата с модела 737 Max. 

Данните за индекса на бизнес активността в непроизводствения сектор на ISM показаха ръст до 54.7 пункта при прогнози за 53.5 точки. На корпоративния фронт Walgreens Boots Alliance поскъпна с 2.6% след новината, че се проучва вариант компанията да стане частна.

Финансовият сектор записа силно представяне, а акциите на Bank of America поскъпнаха с 1.3 на сто, а тези на JP Morgan – с 0.2 на сто. От началото на годината Dow e нараснал с близо 18% и 3.4% през последния месец, а S&P 500 – с повече от 22% от януари насам и 4.1 на сто през октомври. 

Биковете отново върлуваха из европейските борси, макар и с малко по-слаб интензитет спрямо понеделник. Британският FTSE нарасна с четвърт процент до 7388 пункта, а френският САС добави 0.39 на сто до 5846 пункта. немският DAX  записа по-умерен ръст – от 0.09% до 13148 пункта. 

Акценти днес 

Retail Sales – Еврозона 

Днес ще видим данните за продажбите на дребно в Еврозоната за септември на месечна база. Очаква се леко забавяне от 0.1% спрямо 0.3% през август.

Инструмент на фокус 

AliBaba – Седмична 

Китайският гигант прави нов опит за пробив на съпротивата около и малко над 180 долара. Самото изкачване над 180 е добър сигнал, особено в комбинация с възходящото пресичане на Стохастик. Изкачване над 185 долара и над низходящата съпротива би дало поле за атака на 200 долара, като при поскъпване над тях атака на исторически връх е неизбежна. Смятаме покупка за удачна сега, но по-предпазливите инвеститори могат да изчакат изкачване над линията на съпротива.

EUR/CHF – Дневна   

Валутната двойка кръжи в рейндж през последните близо 4 седмици в граници между 1.0960 и 1.1055. След минорно пресичане на 50-дневната средна, вчера котировките записаха, макар и вяла, зелена свещ. Стохастик записа възходящо пресичане и очакваме поскъпване до горната граница на консолидацията. Не сме уверени, че все още има достатъчно сила за пробив, но може да се влезе в краткосрочна дълга позиция с цел 1.1050.

XAUUSD – Дневна 

Златото записа сериозен спад вчера, пробивайки уверено 50-дневната ЕМА. Очакваме подкрепа при 1470 долара, която е в близост до 100-дневната средна. При пробив задълбочаване на разпродажбите е напълно възможен сценарий, като цената може да се потопи и до 1450 долара. В същото време като актив убежище при неблагоприятно развитие на пазара цената потенциално би могла да се изкачи отново над средната, а следваща цел би била над възходящата тренд линия и стойности над 1530 долара за тройунция. 

S&P 500 – Дневна 

Широкият измерител успя в началото на месеца да пробие ключова съпротива за последните четири месеца, регистрирайки нов исторически връх. Следващо ниво за атака е при 3100 пункта, поради което смятаме покупка в момента за добър вариант с пласирани стоп и лимит поръчки. Очакваме S&P 500 да достигне това ниво в близко време, но в немалка степен се влияе от търговските преговори между САЩ и Китай. При срив подкрепи ще имаме при психологическите 3000 пункта и в последствие – при пълзящите експоненциални средни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: фондова борса | акции | Dow Jones | бикове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини