Бизнес и синдикати с безпрецедентно искане Германия да харчи повече

И работодателите, и работниците настояват правителството да преосмисли бюджетната си политика на излишъци

Снимка: БТА
12:41 18.11.2019
Германската индустриална асоциация (BDI) и синдикатът DGB направиха рядко срещано съвместно изявление, с което призовават правителството да преосмисли своите бюджетни приоритети и да засили публичните инвестиции. Според двете организации по този начин най-голямата икономика в Европа ще се върне на пътя на устойчивия растеж.

Необичайният ход на най-влиятелната бизнес лобистка група в Германия и най-големият работнически съюз в страната показва колко се е изместил публичният дебат в страна, отдавна обсебена от бюджетната политика на „черна нула“ без дефицит и нов дълг, пише Reuters.

Тъй като икономиката расте с близки до нулата темпове, а цената на заемите за правителството в Берлин е рекордно ниска, канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц са изправени пред нарастващ натиск както вътре, така и навън, да се откажат от балансирания бюджет и да увеличат публичните разходи.

„Не става дума за борба със симптомите на рецесия, а по-скоро за справяне с по-дълбоко вкоренените причини за слаб растеж“, каза президентът на BDI Дитер Кемпф и добави, че правителството има задължение да съхранява и подобрява Германия като място за правене на бизнес, за да осигурява дългосрочен просперитет и заетост.

Кемпф казва още, че правителството трябва да увеличи публичните инвестиции в цифрова и транспортна инфраструктура с половин процентен пункт от брутния вътрешен продукт (БВП), което се равнява приблизително на 16 млрд. евро годишно. Федералният бюджет предвижда инвестиции от 43 млрд. евро за 2020 г.

Ръководителят на DGB Райнер Хофман заяви, че дългосрочната програма за публични инвестиции е единственият начин да се гарантира устойчивостта на модела на растеж в Германия, а с него и добре платените работни места.

„Вече не можем да си позволим да изложим на риск просперитета на бъдещите поколения с такава остаряла инфраструктура и недостатъчно финансирана образователна система“, каза Хофман и добави, че повече публични инвестиции също ще засилят социалното сближаване и ще насърчат равните условия на живот в цялата страна.

Германската държавна банка за развитие (KfW) изчисли, че общините в цялата страна имат нужда от публични инвестиции в размер на 138 млрд. евро.

Увеличаването на германските инвестиции би било положително за Еврозоната като цяло. Новият президент на Европейската централна банка, Кристин Лагард, определи Германия като страна, която може да използва бюджетните си излишъци, за да помогне за растежа в Блока.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджетен излишък | германски бюджет | бюджет на Германия