БНБ разреши окончателно вливането на Експресбанк в Банка ДСК

Предварително одобрение на сделката БНБ даде преди повече от година

Снимка: Economic.bg/Архив
17:03 27.02.2020

Българската народна банка (БНБ) разреши окончателно вливането на „Експресбанк“ АД в „Банка ДСК“ ЕАД. Управителният съвет на централната банка взе решението на свое заседание днес, като след приключване на операцията ще остане само една банка.

Френската група Societe Generale обяви решението си да продаде своето дружество в България - Societe Generale Експресбанк, на Банка ДСК още през август 2018 г. За финализирането на сделката обаче бе нужно одобрението на регулаторите - БНБ, КФН и КЗК. През ноември 2018 г. Банка ДСК получи предварително одобрение за сделката от БНБ, а месец по-късно такива бяха получени от Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията.

През януари 2019 г. унгарската OTP Bank увеличи капитала на дъщерната си Банка ДСК с 1.173 млрд. лв. (600 млн. евро) до 1.327 млрд. лв., за да гарантира капиталова адекватност след придобиването на Societe Generale Експресбанк. На 15 януари 2019 г. сделката между двете банки бе финализирана по силата на подписания договор помежду им. Те обаче продължиха да съществуват отделно, докато бъде организиран процеса по интеграция.

С пазарен дял от приблизително 6.4% Societe Generale Експресбанк бе седмата по големина на активите банка в България. След като приключи процеса по интеграция, Банка ДСК ще се доближи до челната позиция по размер на активи и ще разполага с най-голямата клонова мрежа в страната.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | Банка ДСК | Експресбанк | вливане на банка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини