Държавата преведе 7 млн. лв. на болница „Лозенец“ за сметки

Лечебното заведение се преобразува в акционерно дружество с държавно участие в капитала

Снимка: Wikimedia
13:48 20.11.2019
Правителството отпусна 6.7 млн. лв. допълнителни средства за болница „Лозенец“ (т. нар. Правителствена болница), с които лечебното заведение да изплати свои дължими местни данъци и такси. Парите се осигуряват от Централния бюджет за тази година.

С решението си от днес Министерският съвет също така преобразува имот от публична държавна собственост в частна държавна собственост, а самата болница се преобразува в еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала.

Имот с площ 168 241 кв. м, заедно с 32 сгради на територията му, ще бъдат апортирани в капитала на новото еднолично акционерно дружество. В капитала му ще бъдат включени и движими вещи – дълготрайни материални активи за изпълнение на функциите и осъществяване на основната му дейност – болнична медицинска помощ.

В изпълнение на нормативните изисквания, с днешното решение на Министерския съвет ще бъде приет и първият устав на болница „Лозенец“ и ще бъде назначен първият съвет на директорите.

Припомняме, че през февруари тази година народните представители окончателно гласуваха, че болница „Лозенец“ вече няма да е правителствена. Това стана с приетите тогава на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. Бе решено болницата да остане държавна, но да се преобразува в търговско дружество – именно каквото е решението на Министерския съвет от днес. В нея вече ще могат да се подготвят студентите от медицинския факултет на Софийския университет.

От БСП настояваха лечебното заведение да стане и педиатрична болница, но управляващите не се съгласиха да се създаде и такова отделение. Аргументите за противопоставянето бяха изказани още през декември миналата година от здравния министър Кирил Ананиев, който заяви, че болницата ще трябва да бъде достроявана, ако трябва да се превърне в национална педиатрична болница. В момента клиниката разполага с 220 легла, а за да събере в себе си специализираната педиатрична болница и детските отделения на останалите болници, трябва да разполага с поне 550 легла.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лозенец | болница Лозенец | акционерно дружество | търговско дружество

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини