Борисов: Имаме 10 години да решим какво да правим с въглищните централи

Премиерът смята, че трябва "много трезво и твърдо да устоим колкото се може по-дълго да използваме този ресурс"

Снимка: Бойко Борисов/Facebook
18:18 28.12.2019

„Зелената сделка“, макар че в Брюксел не я наричат така, на практика означава нулеви емисии до 2030 г., т.е. без въглища. Успяхме заедно с други да се преборим поне за ядрената енергетика да влезе в пакта за зелена енергия. Имаме около 10 години да работим и мислим какво да правим към днешна дата. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов при посещението си в Стара Загора, където инспектира строителството на многофункционалната новия парк „Артилерийски“, цитиран от пресцентъра на общината. Вчера правителството отпусна първоначалните 4.5 млн. лв. за изграждане на съоръжението.

„Трябва много разумно, много трезво и твърдо да устоим колкото се може по-дълго да използваме този ресурс и да мислим за бъдещето“, каза министър-председателя като допълни, че се водят сериозни разговори по темата, „защото решението е от национален мащаб“.

„Години работа е необходима, за да се намери най-добрият вариант – дали ще е трансформиране или нещо друго, не може да се каже просто така. Целта е хората да бъдат спокойни за работната си заплата и пенсията си“, подчерта Борисов.

Припомняме, че в средата на декември лидерите на Европейския съюз сключиха дългоочакваното споразумение за поставяне на цел до 2050 г. континентът да стане „климатично неутрален“. Тогава беше направено изключение за Полша и тя единствена беше изключена от задължението да изпълнява ангажимента си по отношение на въглищните централи както останалите държави членки, а да се движи по свой собствен график – вероятно до 2070 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | ТЕЦ | въглеродни емисии | въглищни централи | зелена сделка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини