Борисов нареди и Икономическа полиция да се заеме с водната криза в Перник

Робот-капсула ще заснеме водния цикъл под земята

Снимка: Министерски съвет
12:48 26.12.2019
Икономическа полиция цялата да дойде в Перник и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано, документ по документ да се проверява. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов. 

Днес той инспектира дейностите по обследването на клон 2 от водопреносната мрежа на града, където се губят огромни количества вода. След това разпореди на директора на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски да възложи проверка на Икономическа полиция във връзка с кризата с водата в Перник, съобщават още от държавната пресслужба. 

Кризата в Перник се развива от месеци и ескалира значително през последните седмици, като на 21 декември градът обяви бедствено положение. Представители на властта решиха да посетят града, демонстрирайки желание да се запознаят от първо лице с проблема навръх коледните празници. 

На 24 декември бе извършена проверка в пернишкия завод „Стомана“, за да се изследва изтичане на вода от тамошния водопровод. На място бяха двама министри – Младен Маринов на вътрешните работи и Емил Караниколов на икономиката. 

Специализирана фирма за рехабилитация и изграждане на подземни тръбопроводи заедно с екипи на ВиК ще заснемат с робот-капсула водния цикъл под земята, за да се установи къде се губи водата и къде има течове.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е докладвал, че вече има командировани екипи от други ВиК дружества, които подпомагат ремонтите дейности, става ясно още от думите на Емил Караниколов. По инициатива на МРРБ е монтиран и спирателен кран на главния водопровод преди завод „Стомана“.

След обявяването на бедствено положение, в момента в Перник има изпратени два тира с минерална вода. „Питейна вода за жителите на Перник е осигурена“, уверяват от държавната пресслужба. 

От там обясняват още, че премиерът Борисов е разпоредил също така максимално да се ускори работата по основния ремонт и реконструкция на пречиствателната станция за питейни води на Перник, за което правителството отпусна 3.2 млн. лв.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | криза | Перник | вода | режим на водата | икономическа полиция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ