Борисов „разпореди“ да се отворят моловете

Мутафчийски е съгласен, Ананиев ще публикува заповедта за отваряне на търговските обекти днес

Снимка: МС
11:33 15.05.2020

Ден след публикуването на новите заповеди за забрана за дейността на търговските обекти тип мол, те ще бъдат отворени. Това се случва след среща на премиера Бойко Борисов с представители на моловете и на Българската ритейл асоциация, след която той „разпореди“ на Ананиев да подготви съответната заповед и да я подпише днес. На срещата е присъствал и председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който досега беше един от най-големите противници на отварянето, но очевидно вече е съгласен.

Борисов многократно на брифингите е изтъквал, че решенията за затягане или разхлабване на противоепидемичните мерки се взимат след предложение на НОЩ и след обсъждане с него.

Припомняме, че моловете останаха едни от последните обекти, които нямаха право да работят. Тази седмица Борисов разпореди, а финансовият министър Владислав Горанов се възпротиви, да бъде намалено ДДС на ресторантьорите, защото и те бяха затворени два месеца. От заведенията заявиха, че ще използват намалението на косвения данък от 20 на 9%, за да укрепят бизнеса си, а не да намалят цените за крайните потребители.

„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, е казал Борисов на срещата, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

По време на срещата „детайлно бяха разискани“ условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Бил е е изтъкнат също приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му, се казва в публикуваната информация.

Премиерът Борисов е отбелязал също, че е задължително „да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: молове | Мутафчийски | отваряне на моловете | разпореждане на Борисов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини