Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет

Разпространението на печатните издания се поема от „Български пощи“, тъй като „Национална дистрибуция“ е заявила, че спира дейност

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:55 27.02.2020

Премиерът Бойко Борисов реши да се откаже от идеята за закупуването на нов правителствен самолет, която щеше да струва на държавата поне 55 млн. лв. Решението бе подкрепено от министрите по време на днешното правителствено заседание. От изказването на премиера стана ясно, че спестените пари ще бъдат пренасочени за различни други пера.

„Не искам ние да купуваме самолет. Мъчно ми е и за пилотите, и за екипажите, и пътниците, извън мен, но с тези пари ще покрием точките 10, 6 и 7. Чух всякакви идиоти да се изказват, че той бил много готин, но ние искаме да си купим по-хубав. Няма да си купуваме, който иска, после да купи“, каза премиерът.

Точка 10 е делегираната от правителството дейност на държавното дружество „Българки пощи“, които по думите на транспортния министър Росен Желязков, от 1 март ще разпространяват печатните издания в цялата страна. Припомняме, че тази седмица веригата „Лафка“ фалира. Те обаче просто продаваха вестниците и списанията, а дистрибуцията се осъществява основно от превърналата се в монополист на пазара „Национална дистрибуция“.

След заседанието Росен Желязков съобщи за проведената с издателите среща, която имаше за цел да изясни неяснотите около разпространението на вестници и списания. Сега той съобщава, че и разпространителят спира дейност.

„Мисля, че отговорихме на техните въпроси и притеснения. В момента се организират взаимоотношенията с издателите и търговците. „Български пощи“ ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, отбеляза Желязков.

По думите му в рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че „Български пощи“ ЕАД са 100% собственост на държавата. Предвижда се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Росен Желязков | правителствен самолет | Фалкон | нов самолет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини