Борисов вижда случващото се като „добре бродиран сценарий“

Премиерът определи отношенията между ГЕРБ и ДПС като прозрачни и партньорски

Снимка: МС
09:53 10.07.2020

Премиерът Бойко Борисов определи случващото се в последните дни - случката с лидера на "Демократична България" Христо Иванов на брега на парк "Росенец" и снощният голям протест в подкрепа на президента Румен Радев - като "добре бродиран сценарий". Това заяви той днес на извънреден брифинг в Министерски съвет, който се превърна в едночасов монолог на премиера. Там право да зададе въпрос получи само един журналист от проправителствен сайт.

„Преди 2 дни се разигра следната случка, не скеч, не сцена. Видно публични лица - Христо Иванов е бил вицепремиер, министър, председател на партия, дебаркира видно като Христо Ботев на Козлодуй. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Всяка партия използва ситуацията по начин, който намери добър за нея. Никакъв упрек. Отива там със своята цел. Как бива посрещан? Събитието е на 200-300 метра, където се предполага, че е VIP-ът, който охранителните пазят. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители. Просто виждам артисти. Единият леко върви, носи знаме, а другият го бута, бута до водата и го пуска да си излезе обратно. Ако ще го давиш, го дави, ако го качваш в лодката, го качвай“, допълни той.

Според премиера сценарият с медицинските сестри на перваза на парламента не е успял, но сега всичко е добре "сглобено".

"Как тръгва този сценарий – с медицинските сестри не успя, но сега Христо Иванов протестира срещу тези, които го окъпаха, ама те го изкъпаха, той отиде да ги подкрепя, и вика държа Борисов отговорен. За кое?", попита премиерът. "Какво прави Христо Иванов да подкрепи или протестира пред този, на които отговоря НСО и казва, че Борисов ще отговаря", допълни Борисов.

Той коментира отношенията на ГЕРБ с ДПС, като посочи, че те са видими, защото именно движението силно е подкрепило управляващите при вземането на евроатлантически решения, като покупката на новите самолети, както и влизането в еврозоната. "Нито съм ходил на зимните, ни на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там - едните на летните, другите на зимните“.

"Всичко това е добре разигран сценарий, за да покаже колко гадни са хората от ДПС, как техните гавази, а те не са техни, те са на президента, да съумеят да го припишат на мен. Лично Радев го е назначил. Затова, като има виновен, аз искам оставката веднага. При мен, ако се случи нещо в 12, в 1 часа най-късно започват въпросите – кога, ще му вземете ли оставката. Служители, хвърлили флага на земята, могат ли да бъдат охрана. Кой подбира тези хора, кой ги обучава?", заключи Бойко Борисов.

Премиерът коментира и протестът в столицата вчера. Той го определи като недопустимо в условията на пандемия и обвини президента, че е допринесъл за разрастването ѝ. „Когато има сценарий, има сценаристи и те вчера се показаха“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | Бойко Борисов | президент | НСО | сценарий | росенец дпс