Британската централна банка предизборно запази основната си лихва

Паундът леко поевтиня след новината

Сградата на Bank of England в Лондон
Сградата на Bank of England в Лондон
Снимка: Wikipedia
14:37 07.11.2019
Британската централна банка (Bank of England - BOE) запази основната си лихва днес, като реши да не коригира разходите по заеми в петата по големина икономика в света преди предсрочните избори на 12 декември.

35 дни, преди британците да се отправят към урните, деветчленният комитет за парична политика на BOE, ръководен от управителя Марк Карни, гласува за държане на лихвата на 0,75%.

Седем членове, включително Карни, гласуваха за оставяне на лихвените проценти непроменени, но Джонатан Хаскел и Майкъл Сондърс изненадаха финансовите пазари, гласувайки за намаляване с четвърт процент.

След новината британският паунд се търгуваше на $1.2828, падайки с над 0.2%, съобщи CNBC.

„С риска от случването скоро на Brexit без сделка очакваме спадът на несигурността пред домакинствата и бизнеса. Също така очакваме постепенно да се възстанови глобалният растеж “, казва BOE в своя Доклад за паричната политика.

Централната банка предположи, че това развитие ще помогне на растежа във Великобритания, но призна, че ако това не се случи, то „може да се наложи да намали лихвените проценти, за да подкрепим растежа в Обединеното кралство и да гарантираме, че ще върнем инфлацията до нашата цел от 2%“.

Много неща се случиха в британската политика, след като комитетът за последно гласува да остави непроменени лихвените проценти в средата на септември.

Премиерът Борис Джонсън в крайна сметка не успя да прокара сделката си за Brexit в Парламента, което накара лидера на Консервативната партия да поиска удължаване на Brexit и да свика извънредни избори на 12 декември.

ЕС се съгласи да удължи срока за Brexit до края на януари 2020 г., като е възможно по-ранно напускане на Великобритания, ако депутатите ратифицират споразумението за развод.

Икономистите смятат, че BOE ще намали лихвените проценти в определен момент през следващата година на фона на забавящата се икономика и несигурността около Brexit.

Пазарните очаквания за намаляване с четвърт процент през 2020 г. възлизат на около 55%, според инструмента за наблюдение CME BOE.

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай и глобалният икономически спад подтикнаха Федералния резерв и Европейската централна банка да понижат лихвените проценти през последните месеци, но досега BOE се съпротивлява на този тренд.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лихва | Великобритания | централна банка | основен лихвен процент | Англия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини