Британските туроператори са против карантината за влизащите от чужбина

Това ще накара други държави да постъпят по същия начин, смятат от бранша

Снимка: pixabay
15:47 28.05.2020

Десетки туристически агенции, туроператори и хотели във Великобритания се обявиха против решението на правителството всеки, който пристига от чужбина, да бъде поставян под 14-дневна карантина от 8 юни.

В писмо до вътрешния министър Прити Пател от бранша алармират, че тази мярка може да окаже негативно влияние както за входящия туризъм, така и за британците, които искат да пътуват в чужбина. В писмото, което е подписано от над 70 представители на сектора, се казва, че сектор „Туризъм“ е подложен на „силно изпитание“ в световен мащаб и тази мярка няма да допринесе за развитието му в страната.

 „Последното нещо, от което се нуждае туристическата индустрия, е задължителна карантина, наложена на всички пристигащи пътници, която ще възпира чуждестранните туристи да посетят страната ни. Това най-вероятно ще накара другите държави също да наложат карантина на всички британски туристи“, се казва в писмото на туроператорите, цитирано от BBC.

В него се споменава още, че всички държави по света, с изключение на Великобритания, наложиха задължителната карантина, в самото начало на пандемията, а само „ние бяхме изключение“. „Вместо това бяха разрешени входящите полети от страни с високо разпространение на заразата“, казват туроператорите. 

В отговор на това, правителството на Борис Джонсън заяви:  „Продължаваме да подкрепяме бизнеса в туристическия сектор чрез един от най-щедрите икономически пакети, предоставени по света. Въпреки това е редно да въведем тези нови мерки сега, за да поддържаме скоростта на заразяването и да предотвратяваме опустошителната втора вълна.“

От туристическия бранш настояват още, че е време страната да започне да преминава в режим „на възстановяване от икономическите щети“ и че хората не желаят да бъдат възпрепятствани от свободно пътуване.

Преди дни стана ясно, че всички, пристигащи във Великобритания от чужбина ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, а нарушителите ги грози глоба от 1000 паунда. Това се случва на фона на увеличаващия се брой държави, които премахват въпросния карантинен период с настъпването на летния сезон.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | туроператори | регулации | карантина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини