Британското правителство поема 50% от сметките в ресторантите

Финансовият министър на страната обяви и нова схема в подкрепа на работодателите на Острова

Снимка: БТА
18:05 08.07.2020

Правителството на Великобритания обяви нова схема в подкрепа на ресторантьорите  в страната и нови стимули за връщане на клиентите в заведенията. Всеки британец, който реши да се храни в заведение от понеделник до сряда през месец август, ще получи 50% отстъпка от сметката си или до 10 паунда от стойността на храната, която си е поръчал. Това обяви министърът на финансите Риши Сунак, цитиран от Reuters.

Разликата в сметката ще се покрива от правителството, като ресторантите ще получават парите си до пет дни след като подадат молба за това, уточни Сунак. Освен това правителството на Борис Джонсън обяви и нова схема за запазване на работните места. По 1000 паунда на служител ще получи всяка фирма, която върне на работа свой уволнен служител до месец януари. 

„Ако работодателите върнат всичките девет милиона души, които загубиха работата си, това ще означава 9 млрд. паунда. Нашето послание към бизнеса е ясно: „Ако застанете до работниците си, ние ще стоим до вас“, заяви финансовият министър.

Като друга антикризисна мярка Великобритания намали ДДС-то за сектор „Хотелиерство“ и „Туризъм“ от 20 на 5%, като тази мярка ще действа до януари 2021 г., което ще струва на хазната 4 млрд. паунда.

Сунак обяви стимули и за имотния пазар, като освободи от данъци имотите на стойност до 500 000 британски лири.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | безработица | заведения | стимули | ресторанти