Британците предпочитат да останат в ЕС, отколкото да напуснат със сделката на Джонсън

Кампанията „Гласът на хората“ организира многохиляден митинг срещу сделката в събота

Снимка: БТА
12:12 18.10.2019
Британците биха предпочели да се спре напълно Brexit, отколкото страната им да напусне ЕС според условията на сделката, договорена вчера от Борис Джонсън, според ново проучване.

Само един петима избиратели (20%) биха избрали напускането на ЕС с предложената сделка на Борис Джонсън като предпочитан от тях сценарий, според проучването, проведено от Kantar в навечерието на срещата на върха на ЕС тази седмица.

Това се сравнява с един на трима (32%) избиратели, които биха искали Обединеното кралство да отмени член 50 и да остане в Европейския съюз.

Други 13% казват, че биха предпочели да останат в единния пазар и/или митническия съюз след Brexit, докато 22% са казали, че не знаят.

Междувременно излизането от ЕС без никаква сделка е предпочитаният резултат от едва 14% от избирателите.

Анкетата също установи, че избирателите искат сделката на Джонсън да бъде поставена на референдум.
Почти половината (47%) заявиха, че искат публичен вот за окончателна сделка, за разлика от една трета (34%), които са против. Ако не се вземат предвид гласовете "не знам", има 58% мнозинство за втори референдум.

Избирателите обаче са по-раздвоени за това как биха гласували на такъв референдум.

38% казват, че ще гласуват за оставане в ЕС, докато 37% заявяват, че ще гласуват за излизане. 

Констатациите идват в момент, когато анализ, публикуван тази седмица, сочи, че сделката на Джонсън ще струва на среднот обританско семейство хиляди паунда всяка година.

Правителството на Обединеното кралство засега отказва да публикува своите оценки на икономическото въздействие на сделката, която трябва да бъде гласувана от членовете на парламента в събота.

Междувременно британската кампания „Гласът на хората“ иска да изведе стотици хиляди на улиците в събота, за да протестира срещу сделката на Борис Джонсън за Brexit. Очаква се митингът да привлече огромни тълпи в Лондон в края на тази важна седмица за преговори по Brexit.

В последния възможен момент Борис Джонсън успя да сключи споразумение с европейските преговарящи в Брюксел - което сега трябва да бъде ратифицирано както от Европейския парламент, така и от британските законодатели. Преминаването на сделката през Уестминстър ще бъде предизвикателство за Джонсън, който ще трябва да се бори за всеки глас, за да формира мнозинство.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | Великобритания | ЕС | сделка | проучване | Борис Джонсън | Brexit | напускане

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини