БСК: Общините да не бързат с вдигането на такса „смет“

Бизнес организацията припомни, че правителството отложи принципа „замърсителят плаща“ и България може да бъде глобена от ЕК

Снимка: Economic.bg

Българската стопанска камара (БСК) категорично се обяви против вдигането на такса „смет“, каквито действия предприемат много общини след изборите, преди да бъде приет принципът „замърсителят плаща“. Въвеждането му обаче беше отложено от бюджетната комисия за 2022 г.

От бизнес организацията заявяват, че със стартирането на работата на новите общински съвети при тях постъпват многобройни сигнали за намерения на редица новоизбрани кметове на общини за рязко повишаване на местните такси за битови отпадъци (ТБО). В някои случаи предложеният са за ръст от 100%, като се завишават съответните ставки спрямо наличните данъчни оценки или отчетна стойност на активите на юридическите лица.

Припомняме, че след призива на финансовия министър Владислав Горанов за повишаване на местните данъци и такси, някои общини вече са готови с предложенията си. Промени в такса „смет“ ще има в Пловдив, Монтана, Велико Търново, Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец и др. Много общини все още обмислят с колко трябва да се вдигне таксата.

„Въпреки че прилагането на тези принципи беше неколкократно отложено (последно за 2022 г.), обществото и заинтересованите страни имат своите разумни очаквания за стартиране на своевременна подготовка за поетапно прилагане на „количеството образувани отпадъци“ като основа за определяне на ТБО“, става ясно от съобщението. В позицията се добавя, че в същото време, частта за поддръжка на местата за обществено ползване в населените места следва да бъде изведена в отделна такса, чието определяне се основана на други релевантни принципи и при отчитане на преобладаващата практика в ДЧ на ЕС.

Според БСК са необходими още въвеждане на допълнителни мерки за реално и ефективно разделно събиране на битовите отпадъци, незабавно въвеждане в действие на Националната информационна система за отпадъците, която ще улесни работодателите и общините в процесите на електронно събиране на данни и информация за отпадъците и тяхното по-добро управление, както и предприемане на решителни стъпки за децентрализация на публичните финанси.

„БСК многократно е заявявала в свои позиции, че определянето на ТБО трябва да отговаря на общите изисквания и принципи за държавните и местни такси – покриване на разходи за предоставяне на услуга с определен единичен размер, а не квазиданък, обвързан с данъчната оценка на имота.“, пишат работодателите.

След измененията в Закона за местните данъци и такси през 2017 г., ТБО трябва да покрива дейностите по събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци, като е включен и допълнителен компонент за поддържане на чистотата на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места. „Успоредно с това, бяха определени и основите за определяне на размера на таксите за видовете услуги (чл.67) – за събиране, транспортиране и третиране – количество битови отпадъци или брой ползватели на имота, а за поддържане чистотата на населените места – брой ползватели или площ на имота“, пише още в позицията.

Отлагането на прилагането на принципа "замърсителят плаща" при определянето на такса "смет" може да донесе и глоба за страната ни. През месец май тази година от БСК заявиха, че Европейската комисия може да санкционира България заради забавянето на въвеждането на промяната. Пред Economic.bg от работодателската организация коментираха, че все още няма информация за резултатите от проучването на ЕК и това дали ще понесем глоба. „Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа „замърсителят плаща“, се казва в писмото от ГД „Околна среда“ на ЕК до БСК в отговр на жалбата. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: общини | БСК | Владислав Горанов | такса смет | замърсителят плаща

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини