БСК: Корупцията и нормативната нестабилност са основните пречки пред бизнеса

Държавата трябва да предприеме по-активни мерки за насърчаване на инвестициите, заяви Радосвет Радев

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
12:36 03.12.2019

Корупцията и нормативната нестабилност в България са сред основните пречки ред бизнеса. Това стана ясно от направено анкетно проучване на Българската стопанска камара (БСК) „2019 г. през погледа на бизнеса“.

От изследването, което бе представено от председателя на работодателската организация, Радосвет Радев, по време на форума „Българската икономика в края на 2019 г. Перспективи пред малкия бизнес за 2020 г.“, стана ясно, че 72% от анкетираните смятат, че липсата на квалифицирана работна ръка пречи на българския бизнес.

Веднага след това е корупцията. Според 61% от участниците в анкетата това е причината родния бизнес не се развива. Бюрокрацията и некачественото образование също са сред причините за липсата на инвестиции, съответно 61 и 47% от анкетираните са на това мнение. Липсата на доверие и негативизъм спрямо бизнеса (17%), лоша инфраструктура (12%) и граждански натиск върху инвестиционни проекти (5%) са другите пречки пред бизнеса според анкетираните.

Според Радосвет Радев, при оценката на бизнес средата трябва да бъдат отчитани външни и вътрешни фактори. Сред външните фактори са икономическите проблеми с геополитически измерения, като продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и Brexit, както и рискът от глобална рецесия.

Вътрешните фактори са основно административно-правни (липсата на електронно правителство, нереформирани здравна и осигурителна системи, често променяща се нормативна уредба, времеемки процедури по издаване на документи), демографски (застаряващо население и необходимост от внос на квалифицирани работници) и образователни.

Като пример за нормативна нестабилност Радосвет Радев посочи, че само през последните 11 месеца Кодексът на труда е бил променян 10 пъти, а Кодексът за социално осигуряване – 4 пъти. По три пъти са били променяни Данъчно-осигурителният и процесуален кодекс, Кодексът за застраховането, Търговският закон и Законът за концесиите, а Законът за устройство на територията е изменен шест пъти.

Според председателя на БСК, необходимо е държавата да създаде благоприятстваща иновациите и бизнеса екосистема, която да стимулира и да дава възможност на предприемачите да създават нови компании.

„Трябва да се работи за изграждане на мостове за предаване на опита от вече реализирани предприемачи на младото поколение. Нужни са и схеми за финансиране на предстартовата фаза от създаване на стартъпи, както и набиране на дялов капитал за развитие на различните стадии на предприемаческите идеи“, подчерта Радосвет Радев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | бизнес | БСК | корупция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини