Бум на сватбите в Унгария заради новите семейни облекчения

Все още обаче е рано да се каже дали ще има и бум на раждаемостта

21:50 26.11.2019
Новата унгарска правителствена схема за насърчаване на брака и раждаемостта със субсидирани заеми вече доведе до бум на сватбите, въпреки че все още е рано да се каже дали ще доведе и до повече бебета, пише Ройтерс.

Премиерът националист Виктор Орбан направи свой приоритет политиката да убеди повече унгарци да се оженят и да имат деца, за да се обърне тренда на намаляване на населението. Той въведе редица данъчни облекчения и други програми в полза на семействата.

Голяма нова схема през тази година предлага двойки, които се женят преди 41-ия рожден ден на булката, да получат субсидиран заем до 10 милиона форинта (33 000 долара). Една трета от заема ще бъде простена, ако семействата да имат две деца, а целият дълг ще бъде заличен, ако имат три.

Централната служба за статистика на страната заяви, че вече е регистриран скок от 20% в броя на хората, които са се оженили през първите девет месеца на тази година. Броят на записаните сватби е най-високият през този период от 1990 г. насам.

„Програмата за стимулиране на семейството стартира от 1 юли, когато бяха въведени различни нови обезщетения ... и предварително условие е двойките да се оженят. Така че ние смятаме, че това е едно от основните обяснения “, заяви Габриела Геци, статистик от службата.

Само през септември са се оженили с 29% повече двойки, отколкото през същия месец миналата година. 

Унгария отчита най-много сключени бракове от 1979 г. насам.

По-рано този месец правителството заяви, че досега над 50 000 двойки са кандидатствали за новите субсидирани заеми.

Дали обаче бумът на сватбите ще доведе и до бум на раждаемостта, предстои да се види. Досега раждаемостта всъщност отбелязва лек спад тази година, до 1,48 бебета на жена, от 1,49 по-рано.

Унгария, подобно на много други европейски страни от бившия социалистически блок, се бори с намаляващата раждаемост. Дясното правителство на Орбан остро се противопоставя на имиграцията, коментира Ройтерс.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: субсидии | заеми | семейства | облекчения | Унгария | раждаемост | демография

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини