Бюджетът на Здравната каса ще бъде увеличен с още 400 млн. лв.

В проектобюджета за 2020 г. има 233 млн. лв. за болнична помощ, откъдето трябва да дойдат обещаните увеличения на заплатите

Снимка: Economic.bg/Архив
08:01 22.10.2019
След като през тази година бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше увеличен с 500 млн. лв., от догодина той ще е с още 400 млн. лв. нагоре. Това показват числата в проектобюджета за 2020 г., с които БНР разполага. Увеличението на бюджета на НЗОК на годишна база е с 9% до 4.477 млрд. лв.

С 19 млн. лв. ще се увеличат средствата за първична извънболнична помощ, а с 14 млн. лв. - за специализирана. Предвидени са 4 млн. лв. повече за изследвания и образна диагностика. Заложени са и 233 млн. лв. повече за болнична помощ, откъдето трябва да дойдат и обещаните за пореден път увеличения на заплатите на лекарите и сестрите. В проектобюджета има заложени 126 млн. лв. повече за лекарства.

В приходната част на бюджета са заложени 265 млн. лв. повече от здравни вноски през 2020 г. и 139 млн. лв. като трансфери за здравно осигуряване.

Размерът на здравната вноска се запазва 8%.

С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане Здравната каса заплаща, като се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба - изделия, които досега се заплащаха по линия на социалното подпомагане. Сега за целта се заделят 38 милиона лева. Това е във връзка с промяна в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия.

От догодина Здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | здравна каса | бюджет | бюджет на касата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини