Chrome и Gmail може да влязат в iPhone по подразбиране

Това може да се случи още до края на годината

Снимка: Unsplash
18:28 20.02.2020
Apple обмисля да позволи на потребителите да задават приложения на трети страни – например уеб браузъри и електронна поща – като апликации по подразбиране за iPhone и iPad, съобщава Bloomberg. Компанията работи и върху това да позволи на музикални услуги на трети страни като Spotify да пускат директно на нейния интелигентен високоговорител HomePod, заобикаляйки необходимостта да ги предават от устройство на Apple през AirPlay. 

Въпреки че плановете са в начален етап, Bloomberg казва, че промените могат да се случат по-късно тази година в iOS 14 и в актуализация на фърмуера за HomePod.

Новините идват, докато Apple е изправена пред все по-голям антитръстов контрол върху управлението на своите платформи. Миналата година имаше съобщения, че ЕС се готви да започне антитръстово разследване по жалбата на Spotify, че Apple несправедливо тласка потребителите към собствената си музикална стриймнг услуга. 

Междувременно в САЩ, компанията за проследяване чрез Bluetooth Tile наскоро се оплака по време на изслушване в Конгреса за антитръстовото законодателство, че Apple несправедливо подбива потенциалните конкуренти на своята платформа.

Bloomberg съобщи миналата година, че Apple се готви да разреши на гласовия си асистент Siri да изпраща съобщения чрез чат приложения на трети страни по подразбиране, което означава, че не би трябвало да ги споменавате конкретно в гласова команда. Докладът също така твърди, че по-късно Apple ще разшири тази функционалност до телефонни обаждания.

В момента Apple предлага около 38 приложения с iPhone и iPad. Те могат да получат малко, но съществено предимство, ако бъдат зададени като софтуер по подразбиране на устройството, инсталирани на стотици милиони устройства с iOS и iPadOS. Apple вече каза, че включва тези приложения, за да даде на потребителите си „страхотно изживяване веднага“ и добави, че има „много успешни конкуренти“ на собствените й приложения.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPad | iPhone | приложения | Gmail | Chrome | Spotify | по подразбиране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини