Covid-19 превръща ранното пенсиониране в лоша идея

Работодателите ще станат още по-скептични за наемането на възрастни хора

Снимка: Pixabay
17:23 24.05.2020

Разпространението на епидемията от коронавирус изкушава тези на възраст, близка до пенсионната, да спрат да работят. Според американски финансови съветници по-възрастните клиенти, които свикват да стоят вкъщи по време на пандемията, се притесняват да започнат отново да пътуват и да се връщат на препълнени работни места. Това ги кара да обмислят малко по-ранно пенсиониране от планираното, но в тежкото състояние на икономиката в момента това не изглежда никак добра идея, пише Алексис Леонидис в Bloomberg в свой анализ.

Според него финансовите ползи от удължаването на трудовия стаж с още поне година за повечето американци, дори и за по-богатите, са по-големи от рисковете, свързани със здравето на повечето хора.

Проучване на Университета в Ню Йорк показва колко деликатна в момента е ситуацията за възрастните служители. С 3 млн. души повече ще са изпадналите в бедност в сравнение с броя им при липса на пандемия и последвала рецесия. Също така ударът няма да е само върху най-бедните. Въпреки че се очаква само 15% от възрастните хора с високи доходи да загубят работата си, средните пенсионни спестявания до 65-годишна възраст на хората се очаква да се понижат с 31% след края на рецесията.

Освен това проучване показва, че 40% от работещите над 65 години са се върнали на работа, след като са се пенсионирали. Сега обаче вероятно работодателите ще бъдат дори по-скептични от обичайното по отношение на наемането на възрастни хора, които очакват по-високи приходи и са потенциално най-уязвимите за вируса. Това прави пенсионирането сега по-скоро постоянно решение, отколкото някога е било.

По-добра идея от ранното пенсиониране би било договарянето на график на непълно работно време или работа от вкъщи дори след като останалите колеги се върнат на работното място.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | пенсиониране | пенсионна възраст | ранно пенсиониране | наемане на възрастни служители