Credit Suisse залага на монопола на Virgin при космическия туризъм

Швейцарската банка смята, че акциите на компанията на Ричард Брансън ще растат за в бъдеще

Снимка: Virgin Galactic
20:07 21.11.2019
Швейцарската банка Credit Suisse смята, че има множество фактори, които да изстрелят акциите на компаниите за космически туризъм като Virgin Galactic. Така на практика финансовата институция, която публикува своя доклад „The Ultimate Joyride“, даде първоначален тласък на книжата на създадената от Ричард Брансън фирма, пише CNBC.

„Нашите положителни възгледи отразяват краткосрочния монопол на Virgin Galactic в индустрията (комерсиален космически туризъм), където възможностите за публични инвестиции са ограничени. Гледаме на това като на класическо високо търсене, движено от технологиите, слабо предлагане с големи бариери за навлизане“, пише в бележка към инвеститорите анализаторът на Credit Suisse Робърт Спингарн.  „Не всички ще видят стойността, но ние вярваме, че математиката работи въпреки това“, добавя той.

Акциите на Virgin Galactic нараснаха с 3.3% преди началото на търговията в Ню Йорк, но веднага след това последва корекция надолу до 9.10 долара за брой към 17.30 ч.

Credit Suisse е поставила ценово равнище от 12.43 долара за кция, като по същество очаква книжата да са с 36% нагоре през следващата година. Швейцарската банка е втората, която дава препоръка за купуване на акции на Virgin Galactic. Преди това подобни коментари имаше от Vertical Research Partners.

От края на миналия месец до сега книжата на космическата компания са поевтинели с 20%, но това не тревожи председателя ѝ, Чамат Палихапития. Той вярва, че Virgin ще започне да праща първите си клиенти в космоса още през май, като заяви в сряда, че полетите „ще започнат след около шест до девет месеца“.

„Мисля, че историята на Virgin е толкова нова, че все още не е написана. Ще започнем търговски операции в средата на следващата година, така че пълноценната бизнес стойност ще стане очевидна много бързо за много повече хора в този момент“, каза Палихапития в интервю за CNBC.

Credit Suisse се съгласява, казвайки, че движението на акциите нагоре в голяма степен зависи от това колко точно Virgin Galactic се придържа към графика си да започне да изпраща хора в космоса.

„Вярваме, че най-големият единичен катализатор ще бъде успешното завършване на първия търговски полет“, казва Робърт Спингарн от Credit Suisse. „След това загубите трябва да се разсеят бързо, когато полетната активност нарасне“, добавя той.

При цена от 250 000 долара за билет приходите на Virgin Galactic са около три пъти по-високи от разходите за всеки полет, отбеляза Credit Suisse, „което би довело до много атрактивни увеличения на маржовете“.

Спингарн казва още, че космическата компания „има ясно предимство на първото място на пазара“ в космическия туризъм, като добавя, че най-близкият конкурент, Blue Origin на Джеф Безос, е с поне две години назад. И дори когато Blue Origin започне да лети с хора, компанията ще е недостъпна за публичните инвеститори, тъй като е изцяло притежавана и финансирана от Безос.

Credit Suisse също споменава SpaceX с напълно използваемата си ракета Starship като дългосрочна заплаха за бизнеса на Virgin Galactic.

„Въпреки че SpaceX не изглежда толкова фокусирана върху космическия туризъм, пътуванията от точка до точка със Starship може да преобразува космическите пътувания от новост в стока“, казва Спингарн.

Компанията на Ричад Брансън изследва потенциала за пътуване с висока скорост на дълги разстояния, известно още като космическо пътуване от точка до точка. Инвестиционното поделение на Boeing – HorizonX, миналия месец инвестира 20 млн. долара във Virgin Galactic, за да проучи разработването на превозно средство, способно да лети с хиперзвукова скорост.

Credit Suisse предупреждава, че всяка голяма авария или неизправност вероятно значително ще забави дейността на Virgin Galactic. През 2014 г. инцидент по време на тестов полет отне жива на пилота.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Ричард Брансън | Върджин Галактик | цена на акции | космическа компания | комерсиални полети