Ключът към „поумняването“ на изкуствения интелект

AI разработките датират от десетилетия, но едва сега бележат бурен напредък

Снимка: Pexels
Годината е 1997-а. За първи път машина побеждава световен шампион по шахмат в директен сблъсък. Компютърът Deep Blue на IBM се изправя срещу Гари Каспаров в публичен мач и след пет равни партии успява да вземе решаващата шеста. Това не е първият двубой на руснака срещу машина. 12 години по-рано, през 1989 г., той мери сили с компютъра Deep Thought, когато обаче успява да спечели лесно. Междувременно има и други съревнования, също в негова полза. 

Историята само идва да покаже, че изкуственият интелект (AI), който сега е топ тема в технологичните и бизнес среди, всъщност съвсем не е нещо ново. Понятието като такова се ражда през 50-те години, но всъщност интелигентни изчислителни машини започват да се появяват по-рано, а с повече въображение корените му могат да бъдат намерени още в древногръцката митология. 

Обратно в наши дни. AI е не просто технология, която стои зад голяма част от съвременните иновации, движещи бизнеса и науката напред, но и е една от водещите тенденции на бъдещето – обещаваща големи постижения и едновременно с това вдъхваща още по-големи страхове заради неизвестността пред човешката раса и опасенията дали роботите няма да вземат прекалено голямо надмощие. 

„Изкуственият интелект не е нещо ново, но сега има нещо, което да задвижи изкуствения интелект“, коментира Шербан Зинован, старши директор на глобалните изчислителни и мрежови ресурси на Dell Technologies. Той говори по време на събитие на компанията Dell Technologies Forum. 

„Значителното количество данни“ – това е, което стои в основата на сегашната революция в областта на изкуствения интелект, казва Зинован. Той припомня, че преди 30 години AI машините не са били особено „умни“, тъй като не са били захранени с достатъчно информация. Днес обаче бумът на технологиите, свързаността помежду им, възможността за събиране, обмен и съхранение на данни са в основата на възхода и на изкуствения интелект. 

Разликата между първата игра на Каспаров срещу компютър през 1989 г. и тази, при която той бива победен, през 1997 г. също се корени в данните. Deep Thought е ранна и много несъвършена машина. Deep Blue е по-мощен, а и е „гледал“ стотици срещи на шампиона, получавайки възможността да го изучи. По-късно Каспаров разказва, че е имало моменти, в които машината е демонстрирала забележителен интелект и творчество – дотолкова, че шахматистът се е усъмнил дали зад тях не стоят хора. 

Между традиционното програмиране и машинното обучение има съществена разлика. При първата изчислителна система се въвежда данни и се задава алгоритъм, вследствие на което бива произведен даден резултат. При втората на входа има данни и очакван резултат, а тя дава алгоритъм за постигането му. 

През 90-те години на миналия век интернет тепърва прохожда и си проправя път към хората. Днес към мрежата са свързани милиарди устройства и то не само компютри, а всевъзможни неща, включително часовници, електрически уреди, автомобили. Прогнозата е, че през 2025 г. ще има акумулирани 163 зетабайта данни. За сравнение 1MB е 10 на шеста степен , a 1ZB – 10 на 21-а степен. „Става дума за огромно количество данни“, изтъква Шербан Зинован от Dell Technologies. 

„Бизнес моделите вече се базират на данните“, казва и д-р Волфганг Мертц, главен технологичен директор на Dell Technologies за Източна Европа и Близкия изток. Той обяснява, че ако преди време движещите сили за нарастването на капиталите са били хората, интелектуалната собственост, операциите и инфраструктурата, то сега това са цифровите данни. Развитието на AI е предшествано от създаването на дигитални преживявани[ и интеракции на потребителите, Интернет на нещата (IoT) и последващия анализ на събраната информация. 

Изкуственият интелект тепърва ще намира все по-голямо приложение – в областта на автономните превозни средства (да се ориентират по-добре в реална обстановка и да достигнат пълна самостоятелност), в сигурността (за да бъдат прихващани съмнителни поведения или да се залавят криминално проявени), във фармацията (да избират пациентите с най-точните показатели, така че тестовете на лекарства да се случват бързо и акуратно), в медицината (за откриване на ракови заболявания, диабет, хронични предразположености, генни мутации) и пр.  

Бъдещето е цифрово и никой не се съмнява в това. 86% от изпълнителните директори на компании са убедени, че технологиите ще трансформират техния бизнес повече от всеки друг глобален тренд, сочи доклад на PWC. И това е предизвикателство, за което не всички са готови. 26% от анкетираните директори имат ясна визия за дигитална трансформация, а едва 19% вярват, че организацията им притежава нужната технология за предстоящата промяна. 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: интернет | данни | изкуствен интелект | AI | Dell Technologies | Dell Technologies Forum

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини