Данните за износа и вноса на Китай изненадаха анализаторите

Засега обаче икономическите наблюдатели са песимисти за ефекта на т.нар. „Първа фаза“ от търговската сделка със САЩ

Снимка: БТА
08:40 08.11.2019
Китайският внос и износ през октомври са се понижили с по-малко от очакваното, носейки известно облекчение в икономиката на азиатската страна, която силно разчита на износа, пише Reuters. Въпросното облекчение ще е важно за Пекин при продължаващите преговори със САЩ за частично търговско споразумение.

Според икономистите обаче дори и т.нар. „Първа фаза“ от търговското споразумение между двете страни да бъде подписана скоро, това едва ли ще даде особен тласък на китайските производство и износ. Именно затова би могло да се наложи Пекин да предостави повече икономически стимули, за да предотврати по-рязко забавяне в икономиката.

През октомври износът на Китай се е понижил с 0.9% в сравнение със същия месец на 2018 г. Това е трети пореден месец на спад в износа, но данните изненадаха приятно анализаторите, които са очаквали спадът да е с 3.9%.

Икономистите обясняват продължаващото понижение на китайския износ с наложените в момента от САЩ мита, включително последно влезлите в сила от 1 септември, които ограничават експорта от азиатската страна. В същото време търсенето на стоки в световен план остава слабо.

Днешните данни също така показаха, че вносът на Китай се е свил с 6.4% на годишна база, което е спад за шести пореден месец. Все пак понижението е по-малко от прогнозираното от анализаторите – 8.9%. По-слабите данни за импорта са в съответствие с последните доклади за спад в индустриалната дейност и ниски цени на производителите. Забавянето отразява продължаващата слабост на вътрешното търсене в Китай и ограниченото влияние на политиката на стимули досега.

Всичко това оставя Китай с търговски излишък от 42.81 млрд. долара през октомври в сравнение с 39.65 млрд. долара излишък през септември. Анализаторите прогнозираха, че за миналия месец излишъкът ще е 40.83 млрд. долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | износ | внос | търговска война | бюджетен излишък | мита | китайска икономика | икономически стимули