Държавата не иска да плаща болнични вместо работодателите

Социалният министър Деница Сачева предупреди, че приеме ли се такова нещо, ще се повишат данъците

14:38 13.02.2020
Държавата е против предложението на работодателите и синдикатите първите три дни от болничните листове отново да се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ), както бе до 2010 г. Това заяви пред народните представители днес социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ предложените от социалните партньори мерки за ограничаване на фалшивите болнични, свързани със затягане на контрола, другата седмица ще бъдат разглеждани от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Правителството обаче е категорично, че НОИ е невъзможно да осигури още 200 млн. лв. за болнични, които средства в момента се поемат от работодателите.

„Изборът тук е дали искаме да инвестираме тези 200 млн. лв. в конкретни политики или искаме да ги инвестираме в изплащане на болнични, съгласни ли сме да увеличаваме разходите на бюджета, същевременно с това да увеличаваме данъците“, заяви Сачева.

По думите ѝ, ако целта на институциите е да спрат хората да взимат болнични, без да имат нужда от тях, както и лекарите да им ги предоставят, то прехвърлянето на плащанията от бизнеса към НОИ не би помогнало за постигането на тази цел.

Организациите на личните лекари пък предлагат при издаването на болничен лист на работодателя незабавно да се изпраща копие от него, а службите по трудова медицина, с които компаниите задължително сключват договори, да правят анализ и проверки при съмнения за фалшиви болнични. Предлага се въпросните служби дори да имат право да обжалват от името на работодателите проблемни според тях болнични.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | бизнес | синдикати | болнични листове | фалшиви болнични | Деница Сачева | трудова медицина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини