Депутатите единодушно приеха закона за държавните бензиностанции

Той беше гласуван в парламента днес

10:15 05.06.2020

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за създаването на Държавна петролна компания (ДПК). „За“ него гласуваха почти всички народни представители в залата – 143-ма от общо 148, 1 беше против, а 3-ма гласуваха „въздържали се“.

В четири месечен срок Министерство на икономиката ще трябва да направи разбивка на това как дружеството ще функционира.

Идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво, а е много по-мащабна – да изградим инфраструктура, обясни икономическият министър Емил Караниколов. 

По думите му основата на законопроекта са данъчните складове, с които ще влязат повече участници на пазара, ще има повече бензиностанции и съответно по-добра и качествена услуга и по-ниски цени.

„Трудно се доказва картел“, каза Караниколов и добави, че бъдещите около 100 обекта по някакъв начин ще намалят цената на горивата в България

„Основната функция е ясно да се вижда как се формира цената от данъчния склад до бензиностанцията“, каза той.

Депутатът от БСП Румен Гечев бе единственият гласувал против закона, защото по думите му в него „няма нито едно число и 100 бензиностанции няма как да влияят на 4000“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | Емил Караниколов | държавни бензиностанции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини