ДФЗ преведе месец по-рано 3.3 млн. лв. по програмата за зимни пръскания

Субсидиите са изплатени на общо 3 263 стопани, а за първи път пари получиха и розопроизводителите

15:34 02.06.2020

Фонд „Земеделие“ преведе над 3.3 млн. лв. по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2020 г. ДФЗ изплаща парите по схемата месец по-рано от предвиденото.

Субсидиите са преведени на общо 3 263 стопани, които отглеждат рози, трайни овощни култури, ягоди и малини. Плащането беше направено 30 дни по-рано от предвидения в указанията срок – 30 юни. За първи път финансова подкрепа за растителнозащитни дейности получават производителите на маслодайна роза.

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Припомняме, че във връзка с извънредното положение, свързано с разпространение на пандемията от COVID-19, срокът за отчитане и представяне на документи за продуктите за растителна защита беше удължен до 15 май.

По предложение на бранша миналата година Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ. В тази връзка беше увеличен и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. (от 22 млн. лв. на 30 млн. лв.) за периода на прилагане на схемата - до края на 2022 г. Решението беше публикувано в официалната страница на ЕК на 8.11.2019 г.

За тази година с решение на ЕС на ДФЗ по схемата е разпределен финансов ресурс в размер на 6 млн. лв. Неусвоените средства ще бъде разпределени през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДФЗ | схема | розопроизводители | зимни пръскания | Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини