Домакинствата в САЩ отбелязаха рекорден дълг през третото тримесечие

Ипотеките на американците нарастнаха с $31 млрд.

Снимка: pixabay
20:30 13.11.2019

Американските домакинства добавиха 92 милиарда долара дълг през третото тримесечие, водени от ръст на ипотечните заеми. А общият дълг отчете рекордно високо ниво, като достигна 14 трилиона долара, съобщи Федералният резерв на САЩ, цитиран от Reuters.

Процентът на домакинства, които изостават по своите плащания към банките също се увеличава през третото тримесечие на 2019 г. Коефициентът на лошите заеми нараства до 4.8% от 4.4% през второто тримесечие. 

Ипотечният дълг на домакинствата в САЩ нарасна с 31 милиарда долара до 9.44 трилиона долара. Балансите на заемите за автомобили, както и тегленето на студентски заеми, също се увеличават,.

„Новоотпуснатите кредити през третото тримесечие на годината отчитат голям ръст. Като изтеглените заеми за покупка на автомобили достигат почти рекордни максимуми, а ипотечните кредити се увеличават с всяка година“. Това заяви Донхун Лий, експерт от Федералния  резерв на САЩ

Около 3% от всички заеми през разглеждания период са просрочени. В графа студентски кредити пък се отчита просрочване на около 10.9% от всички заеми, отпуснати на студенти. Което е увеличение спрямо второто тримесечие на годината, когато 10.8% от студентските заеми са били просрочвани.

Според друго проучване на Федералния резерв на САЩ, студентските заеми, които се отпускат на студенти от „черните“ квартали са за почти два пъти по-висока стойност в сравнение със заемите, които вземат студентите от „белите“ квартали, пише още Reuters. Като според изследването студентите от първата група са по-склонни към закъсняване с месечните си вноски.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | САЩ | задължения | домакинства | ипотеки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини