Домбровскис: България може да е в ERM-2 до юли, ако двете банки се рекапитализират успешно

Инфлацията ще се избегне с мониторинг на цените преди влизане в еврозоната

Снимка: Economic.bg/Архив
19:46 23.02.2020

България може да се присъедини към Валутно-курсовия механизъм (ERM-II) до месец юли, ако двете банки се рекапитализират успешно. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ по bTV вицепрезидентът в Европейската комисия с ресор евро и социален диалог Валсдис Домбровскис.

„Възможно е България да влезе в ERM-II, стига проблемът с банковата рекапитaлизация да бъде успешно разрешен. Така или иначе, от страна на Европейската комисия не мога да посоча краен срок или дата, защото решението е на членовете на ERM-II и изисква молба от самата Българоя. Но със сигурност е изпълнимо“, уточни Домбровскис.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

ПИБ представи проспекта си пред КФН в края декември, като чрез публичното предлагане на акции иска да набере от българската фондова борса (БФБ) 200 млн. лв. Средствата трябваше да бъдат разпределени в 40 млн. акции с номинална стойност, но с емисионна стойност от 5 лв. В документа беше записано, че предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат купени поне 4 млн. акции на стойност 20 млн. лв. (10% от търсената сума).

В средата на месец февруари стана ясно, че  общо събрание на акционерите на „Инвестбанк“ АД са взели решение да се увеличи капитала на финансовата институция с общо над 61 млн. лв. Ако процедурата бъде успешна, банката ще успее да увеличи собствения си капитал, за да покрие недостигът, отчетен при стрес тестовете от лятото на миналата година. Тогава ЕЦБ установи, че при базовия сценарий капиталовият недостиг на банката достигна 14 млн. евро, а при утежнения - 51.8 млн. евро. По време на заседанието беше взето решение капиталът на банката да бъде увеличен с 21.94 млн. лв., чрез издаване на нови поименни акции с право на глас и емисионна стойност от 1 лв.

По отношение на това дали в страната ни е възможно разиграването на така наречения „гръцки сценарий“ след присъединяването към еврозоната, Домбровскиа каза, че опасност от това няма. „Няма признаци и затова подчертах нуждата от отговорни фискали и макроикономисчески политики. Тук съществено историята на България се различава от Гърция. Гърция има най-високото съотношение на дълг/БВП в ЕС, а България- второто най-ниско. Ако България продължи с настоящите си предпазливи фискални и макроикономически политики, няма причина да се опасяваме от „гръцки“ сценарций“.

По думите на Домровскис трябва да се въведе механизъм за наблюдение на цените, за да се избегне инфлацията след влизане в еврозоната. „Ако говорим за влизането в чакалнята, какъвто е случаят за България, това няма да промени нищо по отношение инфлацията, защото на практика нищо не се променя. България ще продължи да има същия фиксиран обменен курс, просто формално в ERM II. Съответно дискусията за инфлацията е вече за след влизане в еврозоната, но и там, опитът на държавите до момента показва много слабо влияние върху инфлацията и, както казах, в дългосрочен план се компенсира от по-ниски цени за обмен на валута и пониски лихвени нива“, каза Домровскис и продължи:

„Тези разходи в икономиката намаляват. При все това е важно да има установена система за мониторинг на цените преди приемането на еврото, подходящо да бъдат обозначени и двете цени, така че хората да свикнат с новите суми – да могат да виждат новите суми в лева и в евро, бизнесите да се ангажират да не използват еврото като извинение да повишават цените“.

Той уточни, че за въпросния мониторинг е необходима предварителна подготовка, но „тя е за по-нататък, когато България се подготвя да влезе в самата еврозона, и примерите на държавите, присъединили се досега, показват, че е лесно управляемо“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | еврозона | евро | инфлация | Валдис Домбровскис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини