В името на икономиката движението на камиони се разрешава през уикенда

Започва инспекция на участъка от „Тракия“, на който стана тежкия инцидент вчера

Снимка: Economic.bg/Архив
13:43 13.07.2020

Движението на тежкотоварните камиони по магистралите в дните от петък до неделя няма да бъде забранено, въпреки че се намираме в разгара на летния сезон и трафикът от леки коли, особено през уикенда, е много засилен. Това стана ясно след среща между  ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и пътни експерти по повод тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“ от вчера, след който загинаха пет души.

Именно движението на тировете през уикенда е една от причините, според пътните експерти, за тежкия инцидент, който стана вчера. Въпреки това обаче от АПИ са на мнение, че тировете не трябва да бъдат спирани от петък до неделя предвид кризата, в която се намира страната, тъй като едно подобно действие би било пагубно за нашата икономика. 

Обичайно ограничаването на товарния трафик се предприема през най-натоварените летни месеци или в дните около празници, когато се очаква засилен поток от леки автомобили.

Вчера и днес автомагистрала „Тракия“ бе блокирана след тежка катастрофа на 160 ѝ километър, където тир с турска регистрация навлезе в насрещното движение и блъсна 5 идващи автомобила. Петима души загинаха, а 3-годишно дете е с опасност за живота в болницата в Стара Загора.

Участъкът, в който стана инцидента е част от отсечката между Чирпан и Стара Загора, в който за поредно лято ограничението на скоростта е 90 км/ч. заради лошото качество на настилката. Според АПИ обаче не настилката е виновна за тежката катастрофа. „Нашето становище е, че няма основание да смятаме, че пътната инфраструктура е причина за инцидента. Мантинелите са много стари, но не само там. Има такива на много места по републиканската пътна мрежа. Върви една поетапна подмяна”, обясни инж. Иван Досев от АПИ.

Все пак преди дни изпълнителният директор на АПИ, Георги Терзийски съобщи, че през септември ще започнат ремонтни дейности по този участък. А още утре започва цялостна инспекция на участъка, в който стана инцидентът, и по-специално на мантинелите, които са доста стари и според пътните експерти също са допринесли за катастрофата.

„Разбрахме се съвместно Европейски център за транспортни политики, Държавна агенция за безопасност за движението и АПИ да проведем целенасочени инспекции по пътна безопасност, да обследваме проблемите с инфраструктурата и да набележим мерки за обезопасяването на този участък. Голяма част от тези отсечки са в участъци, строени преди повече от 20 години. Нормативните изисквания са много остарели”, обясни Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Тракия | трафик | движение | инцидент

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини