2019 е била втората най-гореща година в света, обявиха четири агенции

Учените коментират, че краят на най-горещото десетилетие някога не е бил така катастрофален случайно

Снимка: Unsplash
19:15 15.01.2020
Миналата 2019 г. е била втората най-гореща година, регистрирана някога. Това потвърдиха днес три агенции – американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA), Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и Световната метеорологична организация.

Така трите агенции потвърждават извода от миналата седмица на европейската Служба за климатични промени „Коперник“ (Copernicus Climate Change Service) и затвърждават, че най-горещото досега десетилетие е завършило катастрофално.

Единствената година, която е била по-гореща от 2019 г., засега е 2016 г. Тогава средната температура на световната повърхност е била със само 0.04°C по-висока, отколкото през миналата година.

2019 г. освен това е счупила и други рекорди. За Европа тя е била най-горещата година, откакто е започнато да се води статистика. Също така това е била най-топлата документирана година за океаните, сочи изследване в научното списание Advances in Atmospheric Sciences. За САЩ пък 2019 г. е била втората най-влажна година някога, обяви миналата седмица NOAA.

Експертите коментират, че не е съвпадение, че 2019 г. е била такава необичайна година за статистиците. Всичко показва, че промяната на световния климат вече трансформира планетата ни.

„Изпитваме въздействието на глобалното затопляне, което вече се развива буквално в реално време“, коментирал е, цитиран от The Verge, Ноа Дифенбау, професор по природни науки в Станфордския университет.

Горенето на изкопаеми горива вече е затоплило планетата до 1°C над прединдустриалните равнища (през втората половина на 19-ти век). Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г., има за цел да ограничи повишението на световната температура до 2°C, но учените твърдят, че до достигането на тези 2 градуса затопляне светът може да е загубил 99% от кораловите си рифове, а 70% от крайбрежията му може да бъдат свити, тъй като части от тях ще бъдат залети от повишаващия се световен океан.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | САЩ | глобално затопляне | климатични промени | най-гореща година | световна температура | световен океан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ