Един ден в Пирот

Близка дестинация, която туристите избират заради съчетанието между исторически забележителности, природни красоти и вкусна храна

Ако искате да имате един различен почивен ден, в който да съчетаете няколко факта – да е зад граница, да посетите духовно място сред красива природа и исторически забележителности, но да опитате и вкусна храна– може да изберете дестинация Пирот в съседна Сърбия.

Тръгнете ли натам, не пропускайте да посетите Темския манастир „Свети Георги“, обект под защитата на ЮНЕСКО. Той е на около 16 км от Пирот и на 100-ина км от София. Разположен е в живописен район в дефилето на река Темщица. Туристите обичат това приятно място с подреден двор, стара църква и добре поддържани сгради.

Манастирският храм „Св. Георги“ е издигнат през XIV век от братята Йоан и Константин Драгаш – феодална династия, управлявала Велбъждското деспотство през втората половина на XIV век. Храмът е построен върху по-стара църква от XI век. Изписан е основно на два етапа – през 1576 г. и през 1654 г. През годините далеч назад Темският манастир е бил разрушаван и възстановяван, но са запазени стари надписи и един от тях отразява опустошаването на Чипровци през 1688 г. по време на Чипровското въстание. През XVIII век монашеската обител се превръща в книжовно-просветен център с училище и в него се обучават деца от целия регион. През 1764 г. игумен Кирил Живкович, родом от Пирот, съставя известния Темски ръкопис – сборник с 34 слова под заглавие: „Из душевного обреда в’ неделных днех слова избрана. На прости язык болгарскій“. Съхранява се в Библиотеката на Матица сръбска в Нови Сад.


Превратна е съдбата на района около Пирот - след Освобождението той е ту в пределите на България, ту на Сърбия. През 1924 г. манастирът става женски и днес се радва на добра грижа. Тук може да си купите мехлеми, приготвени по стари рецепти за лечение на различни кожни заболявания. С добра слава е и ракията, която се предлага. Дори без да хвърлят монета в коритото на манастирската чешма, повечето от туристите идват тук многократно и водят свои близки и приятели.

Сред забележителностите на Пирот е крепостта Калето. Според преданията тя е построена през XIV в. от местния български владетел Момчил войвода. Друг туристически обект е Музеят на Понишавието, разположен в старинна къща на около 200 години. Много от гостите на Пирот не пропускат да идат на градския пазар – било просто като атракция, било като място за покупки. После неизменно иде ред да се отседне в някой кокетен ресторант, където вкусно ще нагостят всеки.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 94 на сп. "Икономика"


Етикети: туризъм | Сърбия | дестинация | пътуване | Пирот

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини