ЕК дава „глътка въздух“ на банките, за да улесни кредитирането

Мерките включват отлагане на срокове за наличието на достатъчно капиталови буфери

16:12 28.04.2020

Европейската комисия прие временни мерки с цел да се осигури максимална възможност за банките да отпускат кредити на домакинства и дружества в целия Европейски съюз, така че да се подпомогне икономиката, и да поемат загуби, причинени от коронавируса. Пакетът насърчава банките и надзорните органи да прилагат по-гъвкаво счетоводните и пруденциалните правила на ЕС и предлага целеви изменения в правилата на ЕС за банките (Регламент за капиталовите изисквания).

Сред мерките са целенасочени изменения на пруденциалните правила на ЕС за банките, които имат за цел поддържане на достатъчни капиталови резерви и ликвидност, а именно - отлагане на крайния срок за прилагането на изискването за капиталов буфер на съотношението на ливъридж и чрез промяна на начина, по който някои експозиции се изключват от това съотношение. Също така ще бъде адаптиран графика за прилагане на международните счетоводни стандарти за капитала на банките, а публичните гаранции, предоставени по време на настоящата криза, ще бъдат третирани преференциално.

„В момента оказваме на домакинствата и фирмите цялата възможна подкрепа, за да могат да се справят с икономическите последици, причинени от коронавируса. Банковият сектор може да помогне много за реализирането на тези усилия. Възползваме се в пълна степен от възможността за гъвкавост, предвидена в правилата на ЕС за банките, като предлагаме конкретни законодателни промени, за да дадем възможност на банките да поддържат необходимата ликвидност, така че да могат да отпускат на домакинствата и фирмите нужното им финансиране“, заяви изпълнителният заместник-председател на ЕС, отговарящ за икономиката, Валдис Домбровскис.

Комисията ще започне съвместна работа с европейския финансов сектор, за да проучи възможностите за разработване на най-добри практики, чрез които гражданите и фирмите допълнително да бъдат подпомогнати, става ясно от съобщението на ЕК.

Комисията приветства възможността за гъвкавост, предвидена в правилата на ЕС по отношение на законоустановените и частните мораториуми върху погасителните вноски - мерки, чиито насоки бяха дадени от Европейския банков орган от 2 април. Институцията също така приканва банките да се въздържат от разпределянето на дивиденти между акционерите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ликвидност | банки | кредитиране | европейски банки | капиталови резерви

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини