ЕС най-вероятно днес ще реши да отложи Brexit до 31 януари

Това решение се очаква от срещата днес след разговор на Макрон с Джонсън

Снимка: Pixabay
10:22 28.10.2019
Европейският съюз в понеделник „най-вероятно“ ще се съгласи да забави напускането на Великобритания от ЕС до 31 януари, заяви източник, близък до френския президент Еманюел Макрон, който миналата седмица попречи на блока да вземе решение за забавянето, предаде Ройтерс.

Съгласието на френската страна трябва да отключи споразумение между 27-те държави от ЕС, които остават заедно след Brexit, само три дни преди предвидения срок за напускане - 31 октомври 2019 г.

27-те национални пратеници в Брюксел се срещат в 11.00 часа българско време с дипломати и служители, надявайки се решението да бъде взето.

„Най-вероятно ще има споразумение в понеделник сутринта между 27-те държави-членки за удължаването до 31 януари“, казва източникът и добавя, че това е станало, след като Макрон разговарял с британския премиер Борис Джонсън през уикенда.

„Перспективата за избори се е засилила значително през уикенда“, добавя източникът, подчертавайки, че третото отлагане на Brexit ще дойде при условия. Те включват отказ за предоговаряне на споразумението за развод, постигнато от Джонсън, и даване на зелена светлина на останалите 27 държави от ЕС да се срещнат без Великобритания, за да обсъдят бъдещето на блока.

Правителството на Джонсън в неделя засили натиска върху британските депутати да подкрепят предсрочните избори, за да прекъснат безизходицата пред Brexit три години след като британците гласуваха да напуснат ЕС.

Източник от Даунинг Стрийт заяви, че правителството ще разгледа варианти, включително тези, предложени от опозиционните партии, след като Шотландската национална партия (SNP) и Либералните демократи (LD) заявиха, че искат нови избори на 9 декември.

Европейски дипломати казаха пред Ройтерс в неделя, че третото забавяне на Brexit ще бъде договорено с опции за по-ранни дати за напускане, ако парламентът на Великобритания ратифицира споразумението за раздяла.

Планът предвижда Великобритания да може да излезе и на 1 декември или 1 януари, ако парламентът ратифицира споразумението съответно през ноември или декември, според дипломатите в Брюксел.

Ако всички посланици се съгласят, ще има кратък период - по-малко от 24 часа и вероятно само няколко часа - през който националните столици все още могат да възразят. Ако не се повдигнат въпроси, решението ще бъде взето.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Борис Джонсън | Brexit | срок | удължаване | решение | Еманюел Макрон